fotókkal

2021.08.11. 11:24

Új szintre léphet a parlagfű elleni védekezés Debrecenben

A tavalyi védekezésnek, illetve az idei időjárásnak köszönhetően a mostani szezonra kevesebb a parlagfűvel szennyezett terület a cívisvárosban.

Sajtótájékoztatót tartott debreceni parlagfű gyérítésről Balázs Ákos alpolgármester és Pethe Tamás.

Fotó: Kovács Péter

Bár ennek ellenére is csaknem 533 ezer négyzetméteren találtak az allergén növényből – derült ki Balázs Ákos alpolgármester szavaiból azon a sajtótájékoztatón, melyet a parlagfű elleni továbbfejlesztett védekezésről tartottak szerdán. Mint elhangzott, az említett területeket azóta le is kaszálták.

Az előzményeket felidézve Balázs Ákos jelezte: az előző évben új alapokra helyezett védekezés tapasztalatainak a nyomán tavasztól kezdve megelőző irtást tudtak végezni. Az idén nagyban segíti a hatékony munkavégzést, hogy az önkormányzat öt nagy teljesítményű fűkaszáló traktort szerzett be a parlagfű-mentesítést végző Dekert Nonprofit Kft. számára, melyek kapacitása csaknem 50 ezer négyzetméter naponta. A fenntarthatósági szempontokat szem előtt tartva, a gépek közül az egyik teljesen elektromos meghajtású. Az önkormányzat összefogásra szólít fel minden lakost, hogy jelezzék, ha parlagfüvet találnak, illetve a magánterületek tulajdonosai fokozottan figyeljenek a telkükre, s irtsák ki a növényt, mely a pollenjével tömegek életét keseríti meg az augusztusban kezdődő időszakban.

Pusztítsuk, jelentsük a parlagfüvet, ahol csak érjük!

A Dekert munkatársai 24 órán belül a helyszínre vonulnak, ha parlagfűvel szennyezett önkormányzati területről érkezik bejelentés.

Az elmúlt évben új alapokra helyezték a városüzemeltetést a cívisvárosban, ennek az egyik legfontosabb részeként három egységből álló parlagfűkommandót hoztak létre, mely riasztás nyomán a helyszínre vonul, s azonnal megkezdi a kaszálást. Emellett drónokkal végeznek figyelőszolgálatot a parlagfüves területek felderítésére. – Az idén folytatjuk ezt a munkát, beépítve az előző évi tapasztalatokat – jelezte az előzmények felidézése után Balázs Ákos alpolgármester szerdán, a védekezés fejlesztéséről szóló sajtótájékoztatón.

Fotó: Kovács Péter

A helyszínen – a Debrecen keleti szélén található Bayk András-kertben, a Felsőpércsi és a Gyopár utca sarkán – be is mutatták működés közben azt az öt, nagy teljesítményű fűkaszáló traktort, mellyel az idén szerelték fel a védekezés munkálatait végző Dekert Nonprofit Kft.-t.

Sok múlik azonban a lakosok, illetve az ingatlantulajdonosok éberségén és tettrekészségén is.

Balázs Ákos | Fotó: Kovács Péter

– Nagyon szeretnénk kérni mindenkit arra, hogy a saját területén végezze el a parlagfű-mentesítést, hiszen csak akkor érhetünk el sikert a védekezésben, ha mindenhol a kiirtják a parlagfüvet, a nagyrészt magántulajdonú, illetve házak melletti területeken, magántulajdonú külterületeken is. A mezőgazdasággal foglalkozókat szintén megkérnénk arra, hogy a város határában levő mezőgazdasági területeken, parlagon levő földeken vagy a mezsgyeszélben levő helyeken is vágják le a parlagfüvet, hiszen akár száz kilométerre is képes elvinni a szél a pollent. Ha a védekezés és a drónos felderítés ellenére mégis parlagfüvet látnának önkormányzati területen, kérjük, jelezzék nekünk. Az észrevételeket e-mailben, illetve telefonon várjuk munkaidőben, s a Dekert munkatársai 24 órán belül a helyszínre vonulnak parlagfű-mentesítésre. Ha magánterületen észlel valaki parlagfüvet, kérjük, hogy azt is jelentse be. Ha belterületen van a szennyezett magánterület, az igazgatási osztály bevonásával kényszerkaszálást tud végezni az önkormányzat, külterületen pedig a kormányhivatal az illetékes.

„Nagyon sok debrecenit érint a parlagfűpollen-allergia, vélhetően minden családban van érintett, ezért figyeljünk oda egymásra, gondoljunk úgy Debrecenre, mint a saját családunkra, s próbáljuk meg a parlagfüvet minél hamarabb kiirtani!”

– hangsúlyozta Balázs Ákos.

Pethe Tamás, a Dekert ügyvezetője az új eszközökről szólva arról számolt be: a Stiga típusú gépek helyben forgók, könnyen kikerülik a tereptárgyakat, emiatt gyorsabban, hatékonyabban kaszálnak, tisztára tudják vágni a területet. Teljesítményükkel 4-5 gépi kaszás munkáját tudják kiváltani, s ez munkavédelmi szempontból is előnyös. A kistraktorok egyike egy Stiga E-ride C 500 típusú gép, mely akkumulátoros hajtású, így károsanyag-kibocsátás és zajhatás szempontjából is kedvező, ennélfogva alkalmas lesz egyebek mellett arra, hogy szükség esetén például egy játszótéren is elvégezhessék a kaszálást, a legkevésbé zavarva az ott tartózkodókat.

A Pharmaflight Nemzetközi Tudományos és Szolgáltató Központ Zrt. munkatársai a helyszínen bemutatták a parlagfüves területek felderítését végző drónok működését is.

Ha parlagfüves területet észlelnek Debrecenben, a következő elérhetőségeken jelezhetik: [email protected], illetve 06 52 511-530.

FGY

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában