Fotókkal

2021.08.23. 15:55

Több mint száz ifjú kutató érkezett Debrecenbe

Az ország negyvenöt középiskolájából érkeztek tanulók a TTK nyári táborába.

TTK nyári táborának a megnyitója

Fotó: Kovács Péter

Immár nyolcadik alkalommal hívta nyári táborra a középiskolásokat a Debreceni Egyetem Természettudományi és Technológiai Kara (TTK). Az egyhetes kutatótábor hétfőn vette kezdetét, százhat diák jelent meg bőröndökkel az egyetem sportkollégiumában ezen a reggelen. Az ország negyvenöt középiskolájából érkeztek tanulók Debrecenbe, Kun Ferenc dékán rövid köszöntőjében tudatta, Sopronból és a határon túlról is jöttek diákok. Előzetesen mindenkinek választania kellett egy kutatási témát, a hagyományosan visszatérő kérdéskörök mellett vannak aktuálisak is, amelyek a mindennapok eseményeire próbálnak reagálni. – Nem szemlélői lesztek a kutatásnak, hanem nektek kell a mi infrastruktúránkat, eszközeinket használva némi felügyelettel a problémákat megoldani. Mindenkit arra bátorítunk, hogy ne érezze úgy, keveset tud ahhoz, hogy belevágjon egy kutatási projektbe, menet közben is el lehet sajátítani a szükséges ismereteket – szólt a fiatalokhoz a dékán. Sűrű program vár az ifjú kutatókra, a héten megismerkednek a kar öt intézményével, szombaton pedig rövid beszámolót adnak elő az elért eredményeikről. A megkérdezettek közül többen űrfizikát kutatnának, de van, akit a földtudomány szekció vonz.

Kutatómunkával telnek a délelőttök a Debreceni Egyetem Természettudományi és Technológiai Karának (TTK) nyári táborában. A több mint száz középiskolás munkáját témavezetők segítik, miközben az öt nap alatt egy-egy intézet látja vendégül a táborozókat. A hétfő hagyományosan a földtudományi intézeté, majd a következő napokban a fizika, a biológia, a matematika és kémia intézetbe is elmennek a diákok, ahol egy-egy érdekes kutatási eredménnyel és a képzési kínálattal ismerkedhetnek meg. A hetet szombaton egy workshop zárja, ahol minden csoport kiselőadásban beszámol arról, hogy mit tanultak, milyen eredményt értek el a táborban.

Kun Ferenc dékán a Naplónak hétfőn arról beszélt, hogyan alakultak a jelentkezések az egyes területek tekintetében. – A százhat jelentkező közül több mint negyvenen a biológiát választották, húszan a fizika intézetben fognak majd kutatni, a matematika, a földtudomány és a kémia területeken tíz és húsz fő között van a jelentkezők száma. Gyakorlatilag az érdeklődők száma lefedi a jelentkezéseink arányát is, a karon a legnépszerűbb a biológia alapszak – tudatta, majd a kutatási témákról is beszélt. – A biológia témák között van olyan, ahol azt kell kutatni, hogy vajon a városi rovarok bátrabbak-e, mint a városon kívül élők. Aktuális téma a járványterjedéssel kapcsolatban a gyógyszerfejlesztés, gyógyszerhatóanyagok kivonása növényekből. A fizika kapcsán számos érdekes, aktuális téma van, ami az elmúlt pár évben a médiában sokat forgott, például a gravitációs hullámok felfedezésével találkozhatnak a középiskolások – részletezte. Kun Ferenctől azt is megtudtuk, van olyan alapszak, ahol az első évfolyam fele táborozókból kerül ki.

Dajka Bence Imre (balról), Molnár Mátyás és Beleznai József | Fotó: Kovács Péter

Van, aki már visszatérő

Beleznai József, Dajka Bence és Molnár Mátyás Nyíregyházáról érkeztek a debreceni kutatótáborba. Mindhárman a fizika területét választották, az űrfizikát szeretnék kutatni. Mint mondták, bár elég merész a választás, szerintük megvan hozzá a tudásuk. Sebők Tímea Hevesről érkezett, az előzetes témamegjelölésen ő is az űrfizikát jelölte meg. Debreczeni Csaba már második alkalommal jött a táborba, idén is a földtudomány szekcióba adta be a jelentkezését. – Elsősorban a meteorológia érdekel, illetve a klimatológia, ezért a megújuló energiaforrások szerepel az első helyen nálam mint választott téma. Már nagyon régóta megfogalmazódott bennem, hogy a földrajzzal szeretnék foglalkozni, a földtudományi alapképzésre szeretnék továbbmenni – mondta. A táborozók között van tizennyolc visszatérő, akik a korábbi években megkezdett tudományos munkájukat folytatták. A táborban témavezetők segítik a kutatásokat, Lázár Istvánhoz például a megújuló energiaforrások alkalmazása és a meteorológiai mérések tartoznak. – A földtudományok kapcsán talán ezek a legnépszerűbb témakörök. Napjainkban egyre többet lehet hallani a megújuló energiaforrásokról, illetve a klímaváltozás kapcsán a meteorológiai szélsőségekről is. Azt veszem észre, hogy a földtudományokon belül egyre több diákot érdekel ez a két témakör – osztotta meg tapasztalatait.

KD

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában