Múltidéző

2021.08.19. 07:00

Tíz éve talált új helyre a debreceni Sellő-szobor

A nyíracsádi Vécsey parkban mozaik címer, székelykapu és szerelmesek szíve is övezi a hableányt.

Forrás: Dr. Nagy Attila-archív

Eredetileg a hajdú-bihari megyeszékhely új sétálóövezetén állították fel azt a Sellő-szobrot, mely a 2001-ben átadott korzón az Aranybika előtti szökőkutat díszítette. A hableányfigura jellegzetessége a több ágú sapkája, a fedetlen keble, a mintás „bőre”, valamint a kezében tartott, tarka virágos könyve és a hosszú, aranyban játszó halfarka. A Pázmándi Antal szobrászművész által készített kompozíció azonban sokak tetszését nem nyerte el és emiatt a főtér átadását már nem érhette meg: az avatás előtt eltávolították és a városgondnokság egyik pincéjébe vitték. A mű kerek helye ma is látható a szökőkút felső medencekaréjában.

Itt is Kertai László tervezte

A Napló korabeli cikke szerint Katona Gyula, Nyíracsád akkori polgármestere egy fotón látta az alkotást és megtetszett neki. Felkereste Pázmándi Antalt, mondván, hogy szívesen látná a szobrot a településükön. Akkorra már ugyanis a Sellőt a művész magával vitte Budapestre. A 10 évvel ezelőtti cikkünkben az is olvasható, hogy Katona Gyula megnézte, aztán beszélt a debreceni kollégájával, Kósa Lajos is, mivel nem akarta, hogy emiatt valami félreértés legyen. A cívisváros vezetője nem tiltakozott az alkotás megvásárlása ellen. Pázmándi Antal nem Nyíracsádra szánta a Sellőt, de sikerült elnyerniük a szimpátiáját, és hozzájárult ahhoz, hogy megvegyék. Nagyrészt pályázati pénzből fizették ki, és Kertai Lászlót, a debreceni Kossuth tér tervezőjét kérték fel a nyíracsádi park megtervezésére is. 2010-ben 28 millió forintot nyertek a kivitelezésre, és a következő évben, augusztus 19-én ünnepélyes keretek között avatták fel a hangulatos díszteret, melynek központjában a szökőkút és Pázmándi Antal sellőszobra áll.

Szép templomok és Zsuzsi

A nyíracsádi létesítmény körül padok, virágok, szerelmesek lakatfala, egy szép székelykapu, valamint a település mozaik címere is látható. A Vécsey park körül pedig többek között a könyvtár és a művelődési központ található. Aki arra jár, annak érdemes felkeresnie a község templomait és többi szobrát is, ugyanakkor klassz felfedezés a Zsuzsi vonat különleges emlékhelye is a volt nyíracsádi állomás épülete közelében.

Vass Attila

Kapcsolódó cikk:

https://haon.hu/kozelet/helyi-kozelet/ma-20-eve-adtak-at-a-debreceni-foteret-5434049/

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában