megéri?

2021.08.02. 07:20

Szomorú rekord: itt a horribilis benzinár!

Az elkövetkezendő hónapokban nem várható üzemanyagár-csökkenés.

20210728 Miskolc Történelmi csúcs közelében a benzinár Magyarországon illusztráció. Képen: Balázs Mária tankol. Fotó: Kozma István KI Észak-Magyarország

Fotó: MW-archív

Csúcsra ért, történelmi rekordot döntött a benzinár, a hazai kutakon a 95-ös üzemanyag átlagára mostantól 454 forint, illetve a gázolaj literenkénti ára is változott, 449 forintra emelkedett. Aki autóval jár, az már hónapok óta érzékelheti a folyamatos árnövekedést, ami egy jó ideig biztosan nem fog változni, legalábbis a szakértők most így vélekednek – tudta meg a Napló Bujdos Esztertől, a holtankoljak.hu ügyvezetőjétől. – Továbbra is igaz, hogy az automata töltőállomásokon lehet a legolcsóbban hozzájutni az üzemanyagokhoz: jelenleg akár 25-30 forinttal is kevesebbet fizethetünk literenként. Hajdú-Bihar megyében is ugyanaz tapasztalható, ami országszerte: az autópálya és a gyorsforgalmi utak mellett jóval magasabbak az árak, ez azonban nem veszi el az emberek kedvét attól, hogy autóba üljenek – hangsúlyozta a szakértő.

Mint megtudtuk, az elmúlt hetekben a kereslet folyamatosan növekedett, a drágulás hatására nem látszik visszaesés a forgalmi adatokban.

Egyelőre nem vette el az emberek kedvét az autózástól | Illusztráció: Kiss Annamarie

Volt ingadozás

– A kutak visszajelzései pozitívak, érzékelhető, hogy mindenki ki akarja élvezni a nyarat, de a szeptember vízválasztó lehet – jegyezte meg Bujdos Eszter. Úgy véli, ha lecseng a nyári időszak, talán egy kicsit racionálisabban gondolkodnak majd a vásárlók, ugyanis, ha egy 40 literes tankról beszélünk, akkor már most 4-5 ezer forinttal többet kell fizetni egy teletankolásért. Ez sok családnak már problémát jelenthet. A prémium-üzemanyagok literenkénti átlag­ára értelemszerűen magasabb, mint a hagyományos benziné, akár 50-60 forintos árkülönbség is lehet, ami a gázolaj esetében is így van – fogalmazott. – A mezőgazdasági munkák elindulásával a gázolaj kereslete egyáltalán nem csökkent, tartotta magát az előző évek szintjéhez. A lakossági forgalomnál volt megfigyelhető némi ingadozás, amit az éppen érvényben lévő korlátozások befolyásoltak, ez a következő időszakban is megmutatkozhat, ha lesz negyedik hullám – zárta.

NE

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában