pályázati finanszírozással

2021.08.17. 13:02

Számos fejlesztést valósítottak meg a Hortobágyi Nemzeti Parkban az elmúlt időszakban

Ezeknek köszönhetően újabb oldaláról mutatkozik be a puszta.

Az infrastrukturális fejlesztésekről Leskuné Bikki Dóra (b2) számolt be | Fotó: Kovács Zsolt

A Hortobágyi Nemzeti Park Igazgatósága az ott lévő Natura 2000-es területek bemutatásához elnyert közel 555 millió forint európai uniós támogatásból az elmúlt években számos fejlesztést valósított meg. A keddi projektzárón Hortobágy-Mátán, a Fecskeház Erdei Iskolában Rácz András környezetügyért felelős államtitkár, Bodó Sándor országgyűlési képviselő és Kovács Zita, a nemzeti park igazgatója beszélt a természetvédelmi értékekről, beruházásról és a jövő feladatairól.

Balról: Rácz András, Kovács Zita és Bodó Sándor a keddi sajtóeseményen | Fotó: Kovács Zsolt

Megváltozott szokások

Rácz András elöljáróban elmondta, hogy a hazai tíz nemzetipark-igazgatóság közül a legidősebb és a legnagyobb a hortobágyi. Mintegy kétmillió hektáron lát el természetvédelmi kezelői feladatokat. A nemzeti parkhoz az UNESCO világörökségi cím, négy tájvédelmi körzet, húsz természetvédelmi- és két ramsari terület, továbbá bioszféra-rezervátum tartozik. Mindez kiemeli és emblematikussá teszi a magyar tájak közül Hortobágyot.

„Változnak a társadalmi igényeink, a pihenési szokásaink. Már nem csak a vízpartokon szeretnénk tölteni a szabadidőnket, sokkal inkább az aktív kikapcsolódás lehetőségeit keressük. Kerékpározunk, járjuk a természetet, madarakat figyelünk meg. Ezekhez pedig a Hortobágyi Nemzeti Park kiváló lehetőségeket kínál”

– fogalmazott az államtitkár, majd azzal folytatta, hogy az elmúlt években megvalósultak az élőhely-rekonstrukciók, komplex ökoturisztikai fejlesztési programok. Mindezek évente mintegy 160 ezer látogatót vonzanak már a Hortobágyra. – A Natura 2000-es területek bemutatását segítő, most záródó projekt a megváltozott közönségigényeknek megfelelően, a kor színvonalán, interaktívan, iskolákkal összefogva valósult meg. Ennek lesz folytatása a 2021-2027-es uniós pénzügyi ciklusban. Cél, hogy a Hortobágyot újra vizes élőhellyé kell visszaalakítani, amilyen az valaha volt a maga közösségi legeltetésével és a vizes élőhelyeivel.

„Ez a Hortobágy folyónak a komplett rehabilitációja és rekonstrukciója lesz. Ehhez még sok milliárd forint szükséges, és meg kell találni a forrását.”

Bodó Sándor beszédében a gazdaság résztvevőinek szemlélete és a környezetvédelem érdeke közelítésére helyezte a hangsúlyt. Találkozniuk kell, információkat kell cserélni, ezzel sikerre lehet vinni a természetvédelem és a környezetvédelem ügyét a Hortobágyi Nemzeti Park területén. – A most megvalósult bemutatóhelyek, tanösvények, képzési anyagok célcsoportjai elsősorban a fiatalok, a családok. Ha a természetben több irányból és többféle módon érkezik a pozitív üzenet, akkor az segíti egy környezettudatosabb, a környezetére jobban figyelő generáció felnövekedését.

A nemzeti park előtt álló feladatokról a Napló kérdésére Kovács Zita elmondta: a puszta világörökségeinek fejlesztéséhez kapcsolódóan jelenleg is futnak turisztikai beruházásaik. Ehhez kapcsolódóan szeretnének majd a Hortobágy folyó fejlesztésére nagy gondot fordítani. Ez a folyó nemzeti parki területének rehabilitációját jelenti. Erre több projektelképzelésük is van, és több partner bevonásával valósítják meg, amennyiben ez a gondolat pénzügyileg is támogatást fog nyerni. A most zárult projekthez kapcsolódóan is lennének még további korszerűsítési elképzeléseik, hiszen a megvalósított fejlesztések szülik a következő gondolatokat – fogalmazott az igazgató.

Gazdag projekttartalom

A 2016 májusában kezdődött, a Hortobágy Natura 2000-es területeinek infrastrukturális fejlesztését célzó beruházásról Leskuné Bikki Dóra, a nemzeti park munkatársa tartott előadást.

Az infrastrukturális fejlesztésekről Leskuné Bikki Dóra (b2) számolt be | Fotó: Kovács Zsolt

Elmondta: az iskoláknak egy-egy hónapra kérhető, tíz mobil kiállítócsomagot állítottak össze. Játékgyűjteményt, szakkönyvcsomagot készítettek. Fejlesztették a bemutatóhelyeket, köztük a projektzárónak helyet adó Fecskeház Erdei Iskolát is. A tanösvényeket interaktív elemekkel gazdagították. Fahidakat, magasleseket és pallókat építetek, újítottak fel. Rendezvényeket tartottak már meg különböző korosztályoknak, továbbá rajzfilm, oktatófilm, zenei klip és ajándéktárgyak is készültek.

Kovács Zsolt

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában