feljelentéseket tettek

2021.08.05. 18:54

A bíróságon folytatódhat egy sárándi településfejlesztési pályázat adminisztrációs ügye

Perpatvart gerjesztett a településen egy közösségi oldalra kiírt bejegyzés.

Fotó: Kovács Zsolt

Ez azonban nem befolyásolja a projekt befejezését. De miről is van szó?

A sárándi települési önkormányzat még 2017-ben 400 millió forintot nyert a hátrányos helyzetűek felzárkóztatására. A megvalósítás 2019-ben indult. A projekt első, most decemberben befejeződő részében, 200 millió forintból 86 személyt oktattak, juttattak szakmához. A másik 200 millió forint a hátrányos helyzetűek lakáshoz juttatásáról szólt. Egyebek mellett hat új lakást építettek, egyet pedig felújítottak az idén. Dézsi András polgármester megkereste a helyi roma kisebbségi önkormányzat vezetőjét, Gyöngyösi Csabát, hogy működjenek együtt a megvalósításban.

Gyöngyösi Csaba, a helyi roma kisebbségi önkormányzat vezetője | Fotó: Kovács Zsolt

Az együttműködés azonban nem jött létre, mert – a Napló értesülése szerint – Gyöngyösi Csaba abból szeretett volna valamiféle előnyt kovácsolni. Erre azonban nem volt hajlandó a települési önkormányzat, és mivel sürgette az idő, mert év végéig el kell számolni a pályázati pénzzel, ezért a polgármester a megyei roma önkormányzathoz fordult. Bernáth Bálint, a megyei roma kisebbségi önkormányzat vezetője készséges volt, és adta a szakmai hátteret. Emiatt Gyöngyösi Csaba minden bizonnyal sértve érezhette magát, és ennek egy közösségi oldalon adott hangot. Ebben támadta a települési önkormányzatot, mondván, hogy Dézsi András polgármester semmibe veszi a romák érdekeit. Az ügy tisztázása érdekében Dézsi András a lakosság számára is nyilvános sajtótájékoztatót hívott össze csütörtök délutánra.

Fotó: Kovács Zsolt

Szólt a minisztériumnak

Az eseményen mintegy harminc érdeklődő előtt Dézsi András a legapróbb részletekig prezentáción mutatta be a két projektek, majd közölte: Gyöngyösi bejegyzése miatt megtette a feljelentést a rendőrségen. Az eseményen jelen lévő Bernáth Bálint alap nélküli és nemtelen támadásnak nevezte a helyi roma kisebbségi önkormányzatának a bejegyzését. – Nem tudom milyen nemzetiségi önkormányzat az, amelyik nem segíti a települését. Mivel az írásban engem is támadott Gyöngyösi, én is feljelentettem. Olyan nemzetiségi önkormányzatra nincs szükség, aki nem segíti a faluvezetést.

Bernáth Bálint, a megyei roma kisebbségi önkormányzat vezetője szólt az összegyűltekhez | Fotó: Kovács Zsolt

– Én csupán tisztán szerettem volna látni a projekt részleteit, amit a polgármester számomra nem tett lehetővé. Mivel nem tudtam miről van benne szó, nem írtam alá. A pályázatot kiíró minisztériumot azért hívtam ki, mert szerintem a szegregátum mellé nem kell még egy szegregátumot építeni. (A miniszteri szemle egyébként mindent rendben talált – a szerk.) – részletezte a problémáit Gyöngyösi Csaba, hozzáfűzve, hogy a települési önkormányzat nem nyújtott segítséget a romáknak, továbbá ő személy szerint nem mondhatta el a véleményét a projektről. Mindezek okán ő a rendőrségen feljelentette a polgármestert.

A Napló kérdésére, miszerint a laphoz eljutott információk szerint azért nem írta alá az együttműködést, mert abból neki nem származhatott előnye, szemen szedett hazugságnak, alaptalan rágalomnak nevezte.

Kovács Zsolt

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában