Városdiplomácia

2021.08.25. 17:30

Öt település, amiről nem is gondoltad volna, hogy Debrecen testvérvárosa

Te tudtad, hogy több debreceni utca egy-egy testvérváros nevét viseli?

Fotó: Shutterstock

A testvérvárosok vagy testvértelepülések mai fogalma a második világháborút követően alakult ki. A városok közötti partnerségi viszony ötlete azonban régebbre nyúlik vissza – az első hasonló 836-ban a francia Le Mans és a német Paderborn között jött létre – az utóbbi a Debrecen testvérvárosait tartalmazó listán is helyet kap – olvasható Paderborn város honlapján.

A testvérvárosi kötelék alapvető célja, hogy egy olyan erős partnerkapcsolat jöjjön létre a két település intézményei és lakossága között, amely a gazdasági és kulturális együttműködésekben, tapasztalatcserében teljesül ki a gyakorlatban. Elősegíti, hogy a lakosok megismerjék a világ más pontjain élők kultúráját, mindennapi életét – írja Izrael Állam Nagykövetsége hivatalos oldalán.

Ezek a kapcsolatok gyakran hasonló földrajzi adottságú, népességű, vagy más párhuzammal rendelkező települések között jön létre. Előfordul azonban az is, hogy egy nagyobb, fejlettebb város karol fel egy kisebb területet és támogatja azt.

Debrecen egyik testvérvárosa, a csehországi Brno például, éppúgy ahogy Debrecen, az ország második legnépesebb települése – bár Brnóban közel négyszer annyi az össznépesség. A meghatározó történelemmel rendelkező izraeli Rishon Leizon ezzel szemben Debrecen népességéhez közelítő, 230 ezer lakossal bír – derül ki Debrecen hivatalos honlapjáról.

Nem ritka az sem, hogy nem két város köt testvértelepülési szerződést, hanem akár három vagy több egyezik meg egyszerre. Erre is van debreceni példa, hiszen Limerick írországi megyével és New Brunswickkel, az Egyesült Államok New Jersey államának egy kisebb városával 1990-ban hármas megegyezést kötöttek, így mindegyik a másik kettő testvérvárosa.

Az Európai Unión belül kötött ehhez hasonló partnerségeket ikervárosoknak nevezik, amely egyezség az európai együttműködést erősíti – jelenleg közel harmincezer ilyen kapcsolat létezik a programon belül – írja az Európai Bizottság.

Debrecen eddig 19 várossal, vagy annál kisebb-nagyobb közigazgatási területtel létesít testvérvárosi kapcsolatot, melyből 11 európai, de megtalálható köztük többek között mexikói, kínai, valamint több orosz település is.

Nagyvárad

A lista első testvérvárosához nem kell messzire mennünk: Nagyvárad Erdélyben, a magyar határtól mindössze 10, Debrecentől pedig autóúton alig több mint 80 kilométerre helyezkedik el. A romániai városban található vár helyén egykor egy monostor állt, melyet a feljegyzések alapján II. László magyar király építtetett. A két település között napi egyszer közvetlen vonatjárat is elérhető – ismerteti a MÁV-csoport. Nagyváradnak megközelítőleg 200 ezer lakosa van, amelyből már kevesebb mint a negyede magyar nemzetiségű.

Klaipeda

A Debrecenben jártasoknak talán egyből eszébe jut, hogy már valahol hallhatta a nevét ennek a településnek – a cívisvárosban ugyanis, éppen ahogy Sumen esetében, utca viseli a testvérváros nevét. Valószínűleg nem sokan gondolták, hogy a közterület nevét egy szintén közel kétszázezer fő lakosságú litván város után kapta, amely ezzel a népességgel az országa harmadik legnagyobb települése. A Balti-tenger partján elterülő kikötőváros a régió kulturális és kereskedelmi központja, idén harminc éve pedig már egyetem is működik Klaipedában.

Limerick megye

Bár Írországban Limerick neve egy várost is takar, Debrecen testvérvárosainak listáján érdekes módon nem önmagában a város, hanem maga Limerick megye szerepel. Ez valójában nem ritka, gyakran nem csupán települések, hanem nagyobb területek kötnek partnerségi kapcsolatot más kisebb-nagyobb közigazgatási egységekkel. Az Ír-sziget délnyugat-középnyugati részén található megye 2005-ben kezdte meg a kapcsolatlétesítést Debrecennel, majd 2007-ben írták alá a testvérvárosi szerződést.

Cattolica

A testvérvárosi kapcsolat leggyakrabban olyan települések között jön létre, amelyek földrajzi, vagy más jellegű adottságaikban hasonlóak. Ennek ellenére előfordul az is, hogy látszólag igen különböző partner kerül kiválasztásra: az olaszországi Cattolica fürdőváros tengerparti fekvésével és mindössze 17 ezer fős lakosságával igen elüt Debrecen képétől.

Moszkva

Fotók: Shutterstock

Mivel Debrecenben kap helyet az Orosz Főkonzulátus is, talán nem jelent nagy meglepetést, hogy a cívisíváros három orosz településsel is testvérvárosi kapcsolatot létesít – köztük az ország fővárosával, Moszkvával, pontosabban annak északkeleti közigazgatási körzetével. Bár nem az egész metropolisz partnere Debrecennek, ez a terület önmagában 1,5 millió lakossággal bír. Ez a kapcsolat mind közül a legújabb, ugyanis 2018-ban jött létre.

Balogh Fruzsina

A borítóképen: Debrecen csehországi testvérvárosa, Brno

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában