fejlesztések

2021.08.27. 11:54

Összehangolt munkák a lakókért: kilenc újkerti helyszín újul meg a Zöld Város Program részeként

Az egyik legnagyobb lakótelep, az Újkert környékének megújítása a komfortosabb, jobb időtöltést kínáló helyek kialakítását szolgálja majd – hangzott el pénteken, a Görgey utcai játszótér mellett rendezett sajtótájékoztatón.

ZVP Újkerti sajtáj

Fotó: Kovács Péter

Bordásné Gyuris Katalin önkormányzati képviselő az eseményen kiemelte, a kivitelező ütemterve alapján folynak a munkálatok, több beruházás le is zárult. – A leglátványosabb és legjelentősebb fejlesztés a Görgey–Doberdó tömbben valósult, valósul meg. A játszótéren a játszóelemek kihelyezése megtörtént, a következő hetekben többek között a kerítést alakítják ki, illetve elhelyezik a gumiburkolatot, és a kutyafuttató is megújul. A Görgey utcai játszótéren a játszóelemeket elvitték, az újak kihelyezése, a burkolat kialakítása, illetve a kerítés felújítása történik. A Békessy Béla utcai sportpálya környékén területrendezés zajlik, a kitaposott ösvény helyére szilárd burkolatú átjáró ösvény kerül a következő hetekben, egy pihenő kialakítása mellett. Több pad és szemétgyűjtő is kikerül, szeptemberben pedig a zöld növényzet ültetése, valamint faápolási munkálatok várhatóak – összegezte Bordásné Gyuris Katalin.

Korbeák György önkormányzati képviselő hangsúlyozta, az Újkertben összesen 9 helyszínen végzik el a Zöld Város Program munkálatait. – A saját körzetemben is több helyen elindult a munka: fagallyazások mellett kőburkolatok, illetve egy KRESZ-pálya kialakítása is részét képezi a folyamatoknak. Továbbá több játszótér is megújul – összegezte, hozzátéve, fontos kiemelni, hogy

a lakosságot folyamatosan tájékoztatják arról, a munka épp mely területen fog zajlani, az ütemezésnél figyelembe véve a lakók kéréseit. A munkálatok a Nagydombot, illetve a Böszörményi út 55. és 78. mögötti szakaszt is érintik.

Óvják a fákat

Kuhn András, Debrecen város főkertésze kifejtette, a Zöld Város Program által az összes érintett tömbben lehetőséget ad a felújítás arra, hogy a fákat is ápolják. – Ez egy összefogott, nagyszabású faápolási akció. Sokan megijedtek az elmúlt hetekben, mert – a kezelés okán – megjelöltük a fákat. Csaknem 400 fára fújtunk jelet, ami nem azt jelenti, hogy kivágjuk őket, hanem azt mutatja, mennyire komolyan kell gallyazni azokat. Az egy pötty csak magassági ágvágó használatát jelenti, a két pötty kosaras kocsit von maga után, a három pötty pedig a beteg fák jele, ahol a korona méretét csökkentenünk kell, nehogy a vihar kidöntse őket – foglalta össze a főkertész, hozzátéve, új fákat is ültetnek majd.

A munkálatok összköltsége 872 millió forint, melyből 219 millió forintot a város önerőből áll, míg a maradék részt a Zöld Város Program európai uniós forrása adja. A munkafolyamatok teljes egészében várhatóan a következő év elején fejeződhetnek be.

PSZ

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában