bokrétaavató ünnepség

2021.08.23. 11:33

Novemberben fejeződik be az iskolabővítés Tiszacsegén

Épül a sportcsarnok és négy tanterem: hétfőn megtartották a bokrétaavató ünnepséget.

Fotó: Kovács Zsolt

Egy 840 millió forintos támogatásból megvalósuló beruházás során négy új tanteremmel bővül a Fekete István Általános Iskola és egy versenysport lebonyolítására alkalmas, küzdőteres, 800 négyzetméteres sportcsarnokot is kap az intézmény. Ez utóbbi azért is jelentős, mert Tiszacsegén nincs szabványos sportcsarnok, holott a kisvárosban hagyományai vannak a birkózásnak, a labdajátékoknak, és így végre lesz lehetőségük a sportágnak megfelelő körülmények között gyakorolni a sportolóknak.

Fotó: Kovács Zsolt

A projekt jelenlegi állását bemutató összejövetelen jelen volt Tóth Lajos Árpád, Hajdúböszörményi Tankerületi Központ igazgatója is, aki a Napló kérdésére elmondta: – A XXI. században egy ekkora településnek rendelkeznie kell egy sok mindenre alkalmas sportlétesítménnyel. Mi kezdettől példamutató módon működtünk együtt a települési önkormányzat előző és mostani vezetésével. Ha kellett, akkor három telket vásároltak meg, ha kellett, akkor hozzájárulásukat adták a módosításokhoz, segítették az ügyek intézését. Ezt az iskolaberuházást mi is és ők is gyakorlatilag a jövő generációja érdekében tartottuk fontosnak.

„Ahhoz, hogy Tiszacsege elfoglalja méltó helyét Magyarország városai között, szüksége van egy ilyen sportcsarnokra is.”

A tankerület igazgatója elmondta azt is, hogy a sportcsarnokot a település teljes lakossága használhatja, hiszen azt az iskolaidőn kívül bárki igénybe veheti. Már jelentkezők is vannak, például a birkózó szövetség is megkereste a tankerületet azzal, hogy regionális központtá alakítanák a helyi birkózó szakosztályt. Ugyanakkor Tiszacsegének megvan a körülötte lévő kistelepülésekre a vonzása is. A gyerekek onnan is érkezhetnek ide tanulni, hiszen az iskola oktatása elfogadott a térségben, az itteniek rendelkeznek olyan programokkal, módszerekkel, amelyekben a szülők is bíznak, a bővülés is ezt támasztja alá. Az épületátadást november 29-ére tervezik, a jelenlegi állapot bizakodásra ad okot arra, hogy ezt be is tudják tartani – tette hozzá a tankerületvezető.

Fotó: Kovács Zsolt

Országos birkózó bázis

– Ehhez a beruházáshoz kapcsolódik egy módszertani megújulás is. A három éve indított, az első hét évfolyam diákjainak részvételével megvalósított programunk személyre szabottabb felkészülést biztosít a diákok számára, illetve a digitális-, a logikai-, a művészeti-, a testmozgás- és az életgyakorlat alapú foglalkozásokon, igényektől függően, pluszt is biztosítunk számukra. Ugyanakkor régi vágyunk volt, hogy a művészeti-, illetve a természettudományos oktatás számára is legyen szaktantermünk.

„Ebben az évben már három első osztályt indítottunk, és a kornak megfelelő színvonalon tudjuk elhelyezni valamennyi tanulócsoportunkat. Ez nagyban hozzájárul az esélyegyenlőséghez”

– beszélt a négy új tanterem jelentőségéről Bana Józsefné intézményvezető, aki a sportcsarnok fontosságát is szóba hozta. – Eddig 85-90 testnevelés órát kellett megszervezni egy 14x10 méteres tornaszobában. A sportcsarnokunk a testnevelés órák megtartása mellett alkalmas lesz rendezvényeink méltó helyszínének is. Ugyanakkor a birkózó szakosztályunk az országos utánpótlás bázisa. Megbeszéltem Hegedűs Csabával, hogy a november 29-ei átadón ő vezeti majd az edzésüket.

KZS

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában