Régi álmok teljesültek

2021.08.03. 09:55

Nemezelésre vágytak a hímző kezek

Hímzés a nemezben – avagy alkotótábor népi mesterségek párosításával Debrecenben.

Forrás: Fekete Andrea

Szakmai ismereteiket cseréltek és osztottak meg egymással a Hajdú Bihar Megyei Népművészeti Egyesület (HBMNE) hímzői és nemezesei szakmai táborukban július utolsó hetében. A debreceni Népi Mesterségek Háza, az egyesület székháza adott otthont annak a szak- és alkotótábornak, ahol a HBMNE nemezes és hímző tagjai vettek részt azzal a céllal, hogy „párosítsák” tudásukat a hímzés és a nemezelés területén.

Régi álmuk vált valóra ezzel a lehetőséggel, hiszen a hímző kezek nemezelésre vágytak, továbbá arra, hogy az elkészített nemezbe is kipróbálhassák a hímzés rejtelmeit. A nemezes szekció segítségével nemezlapokat gyúrtak, majd ezek száradásáig Berényiné Szabados Éva előadásában egy olyan technikát ismerhettek meg, amellyel a nemeztarsolyokba, szütyőkbe festett gyapjúfonal segítségével rozmaring öltéssel varázsolhattak különböző mintákat.

Fotó: Fekete Andrea

Gondos tervezés, mérés, szabás után elkészítették tárgyaikat, amelyekre mind a hímzők, mind a nemezesek igen büszkék lehettek, hiszen egytől egyig csodás munkák születtek. Az alkotótábor Dobosné Hajdú Anikó szervezésében valósult meg, aki további programokat is szervez a nyár hátralévő idejére, a Mesterségek Ünnepétől a Kézműves Fesztiválig, valamint az őszi program-tervekig.

Fekete Andrea

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában