nem támogatták

2021.08.30. 11:33

Nem kértek a lakók a belvárosi rendelő felújításából

A debreceni közgyűlés is tárgyalja az ügyet.

20201104 Sándorfalva Orvosi rendelő Fotó: Török János TJ Délmagyarország DM

Fotó: Illusztráció / MW-archív

Nem mindennapi ügyben kell döntést hoznia a debreceni képviselőtestületnek a szeptember 2-i közgyűlésen. Hiába nyert ugyanis korábban a város 55 millió forintot a Sas utca 2. szám alatti orvosi rendelő fejlesztésére, mivel a lakóközösség nem támogatja a beruházást, a felújítást nem lehet megvalósítani, a támogatási kérelmet pedig vissza kell vonni.

A közgyűlési előterjesztésből kiderül: a Sas utcai háziorvosi rendelő fejlesztésére beadott pályázat támogatási szerződése még 2019. január 31-én lépett hatályba, ekkor vált biztossá, hogy a rekonstrukcióra 55 millió forint vissza nem térítendő európai uniós forrást fordíthat a város. A pénzből az önkormányzat a többi között az egészségügyi alapellátás nyújtásához szükséges megfelelő minőségű infrastrukturális fejlesztéseket és eszközbeszerzést szeretett volna megvalósítani. A fejlesztésnek köszönhetően jelentősen javultak volna a dolgozók munkafeltételei, továbbá az épület akadálymentesítése is a tervekben szerepelt, ezáltal a fogyatékossággal élők és a megváltozott munkaképességű emberek is könnyen hozzáférhettek volna az egészségügyi alapellátáshoz. A beruházás megvalósításához a Sas utca 2. szám alatti társasház hozzájárulására is szükség volt, és ezt már a 2017. november 13-án megtartott közgyűlésen meg is adta a lakóközösség. Később elkészültek a kiviteli tervdokumentációk, időben rendelkezésre állt a beszerzendő eszközök listája, és minden egyéb nyilatkozat, tanúsítvány, ami szükséges ahhoz, hogy elkezdődhessen az érdemi munka is. A fordulat ekkor állt be az ügyben, a kivitelezés elindításához, illetve a kivitelezésre vonatkozó közbeszerzési eljárás megkezdéséhez ugyanis szükség volt a társasház ismételt hozzájárulására. A járvány miatt azonban a társasház közgyűlését 2020 márciusában nem tudták megtartani, majd később többször is megvitatta a lakóközösség a rendelő felújításának kérdését, és végül valamiért a többség úgy döntött, hogy nem támogatják a beruházást. (A közgyűlési előterjesztés arra nem tér ki, hogy vajon a döntésüket mivel indokolták a fejlesztést ellenző lakók.)

Az önkormányzatnak ebben az esetben viszont nem volt más választása, minthogy a soron következő közgyűlésen visszavonja a támogatási kérelmét, és kezdeményezi a támogatási szerződés megszüntetését. A már korábban elnyert forrást azonban mindenképpen szeretné megtartani a város, ennek érdekében a pályázat irányító hatóságánál kezdeményezik, hogy a visszavonás következtében felszabaduló 55 millió forintot a Terület- és Településfejlesztési Operatív Program (TOP) más projektekhez használhassák fel.

Takács Tibor

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában