Fotókkal

2021.08.19. 14:34

Nem csak színeiben zöld a posta: száz fát ültettek a Tóciban

Postakürt szava jelezte a posta érkezését a Tócóskertbe csütörtök délelőtt.

Fotó: Kiss Annamarie

Debrecenben a postaigazgatóság tavaly volt 100 éves, a pandémia miatt azonban a centenáriumi ünnepség elmaradt, ugyanakkor már 2020-ban elültettek 100 fát a születésnap tiszteletére a Tócóskertben.

Juhász Edit nemzeti pénzügyi szolgáltatásokért és közműszolgáltatásokért felelős államtitkár | Fotó: Kiss Annamarie

Juhász Edit nemzeti pénzügyi szolgáltatásokért és közműszolgáltatásokért felelős államtitkár a liget avató ünnepségén elmondta, az üzenetek, küldemények továbbításának megszervezése gyakorlatilag egyidős az emberiséggel, a posták viszont az elmúlt évszázadokban már ennél jóval többet jelentettek. – A modern kori posták olyan széleskörű szolgáltatásportfóliót alakítottak ki, amivel gyakorlatilag a társadalom minden rétegét, tagját megszólították és megszólítják ma is. A Magyar Posta ennek a történelmi hagyománynak megfelelően működik, pontosan, megbízhatóan teljesíti a küldetését, eközben igyekszik a stratégiai elképzeléseit, az útját a 21. századi elvárásokhoz igazítani – méltatta a vállalat munkáját.

Az államtitkár kiemelte, a magyar állam mint tulajdonos részéről elvárás, hogy a minőségi szolgáltatásnyújtás folyamatosan megvalósuljon, emellett azt is kérik, hogy szenteljen figyelmet a környezetére, annak védelmére, és lehetőségeihez képest vállaljon szerepet a helyi közösségek életében. Az államtitkár úgy véli, az a park, mely Debrecen városa és az igazgatóság közös munkájával jött létre, figyelemre méltó példája egy ilyen együttműködésnek.

Schamschula György, a Magyar Posta Zrt. vezérigazgatója | Fotó: Kiss Annamarie

Schamschula György, a Magyar Posta Zrt. vezérigazgatója felidézte, az önálló, független Magyar Posta több mint 150 éves történelmében a debreceni postaigazgatóság egyike a legrégebbi régiós központoknak. Megalakulása a 1920-as trianoni békeszerződéshez kapcsolódik, 1920. április 17-én jelölték ki a feladatra, akkor még csak ideiglenesen, majd pár hónap múlva véglegesedett ez a státusz. Tudatta, a debreceni postaigazgatóság mára – Kelet-magyarországi Területi Igazgatóságként – az ország keleti részén 9 megye 1253 településének 1175 postáját irányítja.

Pósán László országgyűlési képviselő | Fotó: Kiss Annamarie

Pósán László országgyűlési képviselő emlékeztetett a trianoni békediktátum Magyarországot sok szempontból érintette súlyosan, többek között át kellett szervezni a posta igazgatási rendszerét is. Mind mondta, azt látjuk, ahogyan a megcsonkított ország talpra állt, úgy azon belül a különböző egységek is.

Papp László, Debrecen polgármestere | Fotó: Kiss Annamarie

Papp László polgármester arról beszélt, a Magyar Posta 100 évvel ezelőtti létrejöttét egy hatalmas vereség, az első világháború elvesztése és a trianoni békediktátum hívta életre. Hozzátette, mondhatjuk azt, hogy a postások kivették a részüket az ország újjáépítésében a 20-as évek első felében. Felidézte az 1944-es bombázást is, melynek következtében több mint 1200 ember vesztette életét Debrecenben, a bombázás fő célpontja a nagyállomás és az ottani postai hivatal volt, az 1200 áldozat között nagyon sok postás volt. A polgármester kiemelte, Debrecen nem felejti el a hőseit. Kitért arra is,

a posta nemcsak jelképrendszerében és színében zöld, hanem gondolkodásmódjában, a mindennapokban is.

Papp László elmondta, közgyűlés úgy döntött, ezt a közterületet Postás liget névvel illeti.

Szőllősi Béla, a Magyar Posta Zrt. kelet-magyarországi igazgatója | Fotó: Kiss Annamarie

Szőllősi Béla, a Magyar Posta Zrt. kelet-magyarországi igazgatója úgy fogalmazott, a liget szép jelképe a területi igazgatóság stabilitásának, szervezettségének, megújulásának, az előremutató munkájának. Elmondta, hogy a Postás liget elnevezését tartalmazó tábla lábazata a postai nosztalgia levélszekrényeket tartó lábak mása, ezzel is utalva a Magyar Postára, a biztonságra, időtállóságra.

Fotó: Kiss Annamarie

Az ünnepségen leleplezték a liget nevét hirdető táblát, újabb két fát is elültettek a megjelentek, majd postagalambok repültek a magasba.

KD

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában