jelenleg leveleznek

2021.08.12. 10:11

Négy európai várossal tart fenn jó viszonyt Létavértes

Pillanatkép a júliusi városnapi vásáron. A testvértelepülések közül csak Székelyhíd volt ott | Fotó: Napló-archív

Fotó: Kovács Péter

Grenzach-Wyhlen (Németország), Écaussin­nes (Belgium), Pietrasanta (Olaszország) és Székelyhíd (Románia) – városok, amelyekkel értékes testvérvárosi kapcsolatot ápol a Hajdú-Bihar megyei település. A városok kapcsolatainak hálóját főként a kultúra szőtte: nyelv, zene, tánc és sport került terítékre egy-egy közös rendezvényen. Emellett Székelyhíddal a RO–HU Projektekben is igyekszik közös platformot találni Létavértes vezetése.

Pillanatkép a júliusi városnapi vásáron. A testvértelepülések közül csak Székelyhíd volt ott | Fotó: Napló-archív

Elmaradtak a találkozók

– Állandó meghívott vendégek voltak a testvértelepüléseink delegációi a városnapunkra, illetve legutóbb egy hagyományőrző szüreti napon is – a belgiumi delegáció kivételével – találkozhattunk Létavértesen. Sajnos az elmúlt két évben a koronavírus-járvány miatt szóba sem jöhetett a személyes találkozó, így egyebek mellett a helyi gyermekek sem utazhattak el a testvértelepüléseken szervezett nyelvi táborokba. A helyzet továbbra is bizonytalan, még várnunk kell az újabb találkozók szervezésével. Egyedül Székelyhíd képviseltette magát a júliusi városnapunkon. A rendezvény struktúráját egyébként átszerveztük, délutánra rendeztünk programokat, és sok kedvelt, kapcsolatépítő lehetőség, így egyebek mellett a főzőverseny is elmaradt – mondta el lapunk érdeklődésére Menyhárt Károly polgármester. Hozzátette, a személyes találkozások elmaradásától függetlenül is tartották a kapcsolatot.

– Levelezések folytak, amelyekben beszámoltunk egymásnak az országaink járványhelyzetének állapotáról, tapasztalatainkat megosztottuk egymással – tette hozzá.

A városvezető arról is beszélt, hogy születtek gazdasági jellegű kezdeményezések is a testvértelepülésekkel, amelyek szerint a helyi gyártók termékeit szállítanák határon túlra. A polgármester úgy fogalmazott: az ötletet még nem vetették el.

BBI

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában