honvédelmi sajtótájékoztató

2021.08.12. 13:44

Megyénkben töretlen az érdeklődés a katonai pálya iránt

A katona ma már tudja, milyen célokat tűzhet ki, ha tisztességesen dolgozik, és folyamatosan fejleszti a tudását.

A Magyar Honvédség humánerőforrás fejlesztésének időszerű kérdéseiről, a toborzás elmúlt két évtizedes eredményeiről és aktualitásairól, a szolgálatvállalási lehetőségekről, valamint az MH 5. Bocskai István Lövészdandár jelenlegi és jövőbeni helyzetéről ad tájékoztatást a sajtó képviselőinek Szloszjár Balázs dandártábornok, az MH 5. Bocskai István Lövészdandár parancsnoka és Nagy Zoltán alezredes, MH Katonai Igazgatási és Központi Nyilvántartó Parancsnokság 2. Hadkiegészítő és Toborzó Központ parancsnoka.

Fotó: Kovács Péter

Idén nyártól a meglévő szolgálatformák mellett az önkéntes katonai szolgálat biztosít csatlakozási lehetőséget a honvédséghez – ismertették csütörtökön a debreceni Nagysándor József laktanyában a Magyar Honvédség humánerőforrás-fejlesztésének időszerű kérdéseiről tartott sajtótájékoztatón.

Nagy Zoltán alezredes, a Magyar Honvédség Katonai Igazgatási és Központi Nyilvántartó Parancsnokság 2. Hadkiegészítő és Toborzó Központjának parancsnoka jelezte:

Hajdú-Biharból, illetve a régióból mindig is sokan jelentkeztek katonának, s most kijelenthető, hogy megyénkben töretlen az érdeklődés a katonai szolgálat, illetve a katonai továbbtanulási lehetőségek iránt.

A parancsnok tájékoztatása szerint 2002 óta 4077 fő lett katona Hajdú-Bihar megyéből, s 2748-an vállaltak szerződéses szolgálatot. Mindössze 12 százalék azok aránya, akik alapfokú végzettséggel léptek szolgálatba, tehát elsősorban a közép- és felsőfokú végzettségűek jelentkeztek, 2010-tól pedig folyamatosan 1329-en vállaltak önkéntes tartalékos katonai szolgálatot.

Nagy Zoltán alezredes | Fotó: Kovács Péter

– Nagy örömet jelent a debreceni toborzóknak, hogy folyamatos az érdeklődés a katonai pályák iránt – közölte Nagy Zoltán alezredes. Tájékoztatása szerint a pályázók magas számának elérését nagymértékben segítette a szolgálati formák közötti átjárhatóság: ma már sok olyan munkatársuk van, aki önkéntes tartalékosként kezdett, ám hetek, hónapok múltán úgy döntött, hogy hivatásszerűen katonáskodik tovább. Továbbá a tartalékosok közül nagyon sokan jelentkeztek a honvédség oktatási intézményeibe, s ott szereztek katonai szakismereteket, illetve diplomát. Nagymértékben segíti az utánpótlást a megújult képzési paletta, akár a tiszti, akár az altiszti képzésben. Az elmúlt húsz évben több százan nyertek felvételt ilyen képzésekre a megyéből.

„Fontos vonzóerő a pályakép kiszámíthatósága is: a katona ma már tudja, hogy néhány év múlva milyen reális célt tűzhet ki magának, ha tisztességesen dolgozik, és folyamatosan fejleszti a tudását”

– tette hozzá a parancsnok. Az utóbbi években nagyon jelentős erőforrásokat mozgósított és mozgósít folyamatosan a haderő vezetősége az elhelyezési körülmények és a munkafeltételek javítására, megújult továbbá a katonák egyéni felszerelése, ruházata is. Szintén fontos tényező a rendszeres jövedelem, a béren kívüli juttatások rendszere és az a szociális és egészségügyi ellátási hálózat, amelyet a honvédség nyújt a munkavállalóinak.

Nagy Zoltán említette: ma már az ország számos hazai középfokú oktatási intézményben oktatnak honvédelmi ismereteket. Ez mind a felnövekvő nemzedék pályára irányítását segíti; a parancsnok szavai szerint a jövő záloga lehet a mostani kisiskolás, illetve középiskolás korosztály. Emellett több honvédelmi táborban szerezhetnek életre szóló élményeket fiúk és lányok egyaránt.

Elhangzott: a különféle szolgálati formákra azok nyerhetnek felvételt, akik az alkalmassági vizsgálaton megfelelnek, persze van különbség a hivatásos vagy a tartalékos katonának jelentkezők követelményrendszerében.

A legújabb szolgálati forma, az önkéntes katonai szolgálat szeptember közepén kezdődik, minden olyan megyében, ahol legalább 20 fővel el tudják indítani a kiképzést; az eddigi tapasztalat szerint ez várhatóan mindegyik helyszínen teljesülhet.

E forma első számú célközönségének számítanak az egyetemi, főiskolai képzésekre jelentkező korosztály tagjai közül azok, akiket nem vettek fel, vagy valamilyen okból nem tudták megkezdeni a tanulmányaikat, illetve a szakképzési rendszerben tanulmányaikat valamilyen oknál fogva félbehagyó fiatalok, akik még nem találják a jövő útját, vagy még nem tudják ebben az évben elkezdeni a pályájukat. Speciális katonai tudást és kiképzettséget szerezhetnek, s az ehhez társuló juttatások mellett megtalálhatják a számításukat. A program persze nem csak az említettek előtt áll nyitva: a jelölteknek felnőttkorúnak, egészségesnek kell lenniük, s magyarországi lakóhellyel, büntetlen előélettel kell rendelkezniük – ismertette az alezredes. Az önkéntes katonai szolgálatra legkésőbb augusztus 31-ig lehet jelentkezni a megyeszékhelyek toborzóirodáiban, vagy a Magyar Honvédség Központi Online Toborzó Irodájában, az [email protected] címen.

Fotó: Kovács Péter

A Bocskai-dandár is vár

Szloszjár Balázs dandártábornok, az 5. Bocskai István Lövészdandár parancsnoka a sajtótájékoztatón arról beszélt: most ismét megnyílt a lehetőség csatlakozni a dandárhoz; az alakulathoz elsősorban hivatásos és szerződéses katonának jelentkezőket várnak. A jelöltek stabil jövedelemre, kiegészítő juttatásokra, ellátási lehetőségekre számíthatnak – és persze kalandos életre, hiszen a dandár minden, a Magyar Honvédség szárazföldi erőit érintő hazai és külföldi műveletben részt vesz. A napokban indulnak katonáik Koszovóba, egy kisebb kontingens pedig Libanonba. A Covid időszakában óriási létszámban vettek részt mind a határvédelemben, mind a járvány elleni védekezésben. Mindemellett folyamatosan szerepelnek nemzetközi gyakorlatokon, az ősszel pedig fel kell készülniük a NATO készenléti ellenőrzésére.

A dandártábornok az sem hallgatta el:

nem mindenki alkalmas arra, hogy hivatásos vagy szerződéses katona legyen, hiszen ez áldozatokkal jár.

Mint fogalmazott, ők nem dolgoznak, hanem szolgálnak, s ez azt jelenti, hogy nem 8 órás munkában kell elképzelni a tevékenységüket. Gyakorlatra kell menniük, vagy épp a határhoz, vagy kórházba dolgozni – miközben itthon vár a család. Mindez nem zárja ki azokat, akik például a gyermeküket egyedül nevelik, hiszen vannak más formák, a tartalékos rendszerben szereplő különleges kategóriák, amelyben szintén lehet szolgálatot teljesíteni, kevesebb leterheltséggel.

FGY

Az önkéntes katonai szolgálatról a honvedelem.hu/OKSZ oldalon találhatók részletes információk.

Borítóképünkön: Szloszjár Balázs dandártábornok

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában