Felújítás

2021.08.09. 07:00

Simábban, biztonságosabban gurulhatnak majd a harckocsik Hajdúhadházon

Nyolc éve kezdődtek az egyeztetések, mostanra „érett” úttá a sok erőfeszítés.

Forrás: Városháza

Régóta várt fejlesztés indult el a múlt hét elején Hajdúhadházon. A belvárost a katonai bázis bejáratával összekötő, csaknem 3,5 kilométer hosszú útszakasz felújítási munkálatai kezdődtek el hétfőn. Az út megújulása Hajdúhadház lakossága mellett a Magyar Honvédség számára is óriási jelentőségű, hiszen az ország egyik legnagyobb kiképzőbázisát is ezen az úton lehet megközelíteni.

Csáfordi Dénes, Hajdúhadház polgármestere arról tájékoztatott, hogy Szloszjár Balázs tábornokkal, a Bocskai Dandár parancsnokával megtekintették az építési munkát, s egyeztettek a várost elkerülő régi hadiút felújításáról is. Erre az útra kerül át ugyanis a honvédségi járműforgalom jelentős része az útépítés időszakára.

Csáfordi Dénes | Fotó: Városháza

– Az út felújítása csaknem 600 millió forintból valósul meg. A pénz a Belügyminisztérium, a Hadügyminisztérium és Hajdúhadház Város Önkormányzatának együttműködése révén vált elérhetővé. Az együttműködés megvalósulásában Tasó László­ országgyű­lési képviselőnk szerepe meghatározó.

„Nyolc éve kezdődtek az egyeztetések az akkor a laktanya életét irányító Szőke Miklós alezredessel, s azóta sokan és sokat dolgoztak azért, hogy a közös tervek megvalósulhassanak”

– részletezte a beruházás előzményeit Csáfordi Dénes.

Utat, padkát, árkot

A felújítandó útszakasz Hajdúhadház belterületén a Dr. Földi János utca csatlakozásától indul, a Hunyadi utcán halad, majd a vasutat keresztezve a belterületi határt követően folytatódik a laktanya bejáratáig. Az útrehabilitáció során megújuló szakasz 3 ezer 462 méter. A teljes útszakaszra jellemző, hogy az aszfaltburkolat állapota jelentősen leromlott. A Hunyadi utcai szakaszon a kiemelt szegélyek újraépítése és a megsüllyedt, vagy hálósan berepedezett területek helyi burkolatcseréje után kopó aszfaltréteg terítésével történik a burkolat felújítása 6,5 méter szélességben.

Fotó: Városháza

A vasúti átjáró után már szegélyek nélküli, hat méter széles aszfaltburkolattal rendelkező belterületi útszakasz készül. A vízelvezetést a padka nyesésével és a meglévő földárkok rendbetételével oldják meg. A burkolat felújítását a megsüllyedt, vagy hálósan repedezett burkolatrészek helyi cseréje után egy réteg aszfalt kopóréteg terítésével oldják meg. A meglévő padkát mindkét oldalon fél-fél méter szélességben zúzottkővel stabilizálják.

A város határát jelző táblától a laktanyáig a jelenlegi út csupán négy méter széles, amelynek a burkolata igencsak leromlott a nagy teherforgalom miatt. A meglévő burkolat kétoldali szélesítésével a kivitelezők öt méter útszélességet érnek el, amely ezen felül kap még egy-egy méter stabilizált útpadkát a katonai gépjárművek miatt. Így a teljes koronaszélesség hét méter lesz.

Ez már kényelmes és biztonságos közlekedést tesz lehetővé, akár a harckocsik részére is.

A megújuló út állapotának hosszú távon történő megőrzését a csapadékvíz-elvezetéssel oldják meg, ehhez az út menti szikkasztó árkokat rendbe kell tenni. Az útrehabilitáció mellett létrehozzák a hírközlési alépítményt is a későbbi kábelbehúzással létesítendő infokommunikációs hálózat telepítése miatt. A munkálatok várhatóan jövő év tavaszán fejeződnek be.

KZS

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában