de nehéz az iskolatáska

2021.08.30. 07:00

Közeleg a becsengetés, tetőpontján a tanszervásárlási dömping

Bizakodnak a szülők, bő a választék, de még mindig az utolsó pillanatban vásárolunk.

Szilvi és lánya, Fruzsi lelkesen járta a belvárost, az ifjú hölgy szeptemberben először lépi át ugyanis a középiskola küszöbét | Fotó: Molnár Péter

Nem sok van csak hátra a vakációból, a legtöbb család – akárcsak a karácsonyi dömping idején – most is az utolsó napokban indul a tanszervásárlás kálváriaútjára. A bevásárlóközpontokra voksolók az árak és a bőséges választék, a kisebb papír-írószer üzletek törzsvásárlói a kiszolgálás könnyebbsége és a megszokott minőség miatt térnek be a boltokba. A Napló csütörtökön több üzletben is körülnézett, és azt tapasztalta, hogy a szülők az előző évekhez képest jóval lelkesebben nyúlnak pénztárcájukba: gyakran kerülnek a kosárba a legjobb minőségű tanszerek, gyakran luxuscikkek, a bevásárlóközpontok akciói viszont azoknak kedveznek, akik jóval szűkebb büdzséből tudják megtölteni az iskolatáskát. A kézfertőtlenítő gél és a biztos, ami biztos alapon odakészített szájmaszk azonban sokak szerint alapvető kelléke a tanévkezdésnek. Iskolatáskát 7 ezer forinttól 35 ezerig, 12 darabos színescseruza-készletet 690 forinttól 2900-ig árulnak. Az egyik Csapó utcai szaküzlet vezetője, Oláh Tünde szerint a vásárlási kedv azért is emelkedett meg most, mert a pedagógusok átoltottsága miatt a családok már nem tartanak a negyedik hullám okozta iskolabezárásoktól. A hét második felében tankönyveiket is átvehették a diákok, ezúttal is ingyenesen, ám több új tanulást segítő eszközzel: a hatodikosok többek között QR-kód és mobilapplikációk segítségével sajátíthatnak el egyes tananyagokat.

Szilvi és lánya, Fruzsi lelkesen járta a belvárost, az ifjú hölgy szeptemberben először lépi át ugyanis a középiskola küszöbét | Fotó: Molnár Péter

Ingyenes tankönyvvel, maszk nélkül indulnak

A paletta nemcsak választékban, hanem árban is széles, a kereskedők szerint pedig továbbra is az első osztályosok tanszereiért kell a legtöbbet fizetnünk a kasszánál – derült ki a Napló csütörtöki szemléjén. Az egyik belvárosi üzlet vezetője évről évre azt tapasztalja, hogy a legtöbben a tanévkezdés előtti napokon kelnek a beszerzés gyakran rögös útjára, holott az iskola már az évzárón átadja a tanszerlistát a szülőknek.

Több vásárlót megkérdezve leszögezhetjük, hogy egyfajta tudatosság is közkeletűvé vált az utóbbi időben: mielőtt új eszközökért indulnának a szülők és a gyerekek, sokan először a tavalyról megmaradt füzeteket és írószereket veszik elő a fiókból. Az egyik legdrágább tétel hagyományosan az iskolatáska, mely az általános iskola alsó tagozatosainak egészsége érdekében szinte kizárólag ergonómiai kialakítással kerül forgalomba. Nem hiába: mérlegre tettünk egy tanszerekkel, tankönyvekkel telepakolt iskolatáskát, mely – tornazsák nélkül – 9 és fél kilogrammot nyomott. A szülők közül többen azt vallják: elsődleges szempont a kényelem mellett a kulacstartó, a fényvisszaverő csík és a táska mintázata, ezek függvényében több tízezer forint eltérés is lehet a termékek között. Megkerestük a legolcsóbb tanszert is: radírt – igaz, kétes minőségben – már 25 forintért vehetünk a szupermarketekben.

Ünnepnap lesz szeptember elseje azoknak is, akik középiskolában kezdik meg tanulmányaikat. Nagy Vivien az édesanyjával célirányosan indult bevásárlóútra a Pesti utcai bevásárlóközpontba azzal a felszabadultsággal, amit csak a digitális oktatást megélt diákok érezhetnek egy biztató, hagyományosnak ígérkező tanév kezdete előtt. A családban három iskolás van, igyekeznek mindent alacsony áron beszerezni, a tavalyi iskolatáskák pedig nem koptak el, abba kerülnek majd a beszerzett tanszerek.

A kisebb üzletek eladói – mint Puja Sarah a Csapó utcai boltban – személyesen segítenek megtalálni a szükséges tanszereket | Fotó: Molnár Péter

Nem kell mindenből új

A hét második felében elkezdődött a tankönyvosztás is, a Debreceni Kinizsi Pál Általános Iskolában csütörtökön az alsós, pénteken a felsős diákok ingyenesen vehették át a nélkülözhetetlen olvasnivalókat. A csomagban az Alföldi Nyomdából frissen kikerült kötetek mellett az iskola úgynevezett tartós könyveket is ad a diákoknak. Ezek jellemzően olyan kiadványok, melyekbe a tanrend szerint írniuk nem kell a gyerekeknek, csak olvasnak belőle, így a tanév végén az iskolai könyvtárba, jövőre pedig egy másik diák kezébe kerülnek majd.

Nem mindenki optimista most sem. Fazekas Éva hagyományosan a Kassai út egyik kis üzletében vásárol a fiainak, a listája alapján az idén azonban csak azt készítette össze az eladó, ami nélkülözhetetlen. – Nyakunkon a negyedik hullám – jegyezte meg, hozzátéve: a tavaly beszerzett sportcipők szinte érintetlenül kerülnek ki a tornazsákból, és vehet egy számmal nagyobbat a kamaszoknak. Hozzájuk hasonlóan az összes iskolás új cipőbe bújik: egy nehéz tanév után most értékesebbnek tűnhet a matek­óra, a tornatermi foci vagy a közös ebéd a méltánytalanul lepontozott menzán.

SZD

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában