Vigyázzunk a házi kedvencekre!

2021.08.16. 14:00

Kóbor állatok világnapja: miért van ennyi hontalan állat?

Kedvtelésből semmiképpen ne tartsunk négylábút, legyünk szerető gazdik!

20200103 fotó: Makovics Kornél MK Tolnai Népújság A szilveszteri tűzijáték miatt elszökött kutyák várják a gazdájukat a Szekszárdi Kutyamenhelyen.

Fotó: MW-archív

Ma van a hontalan állatok világnapja, amit 1992 óta tartanak meg minden évben; kezdetben több nyári hétvégén is szerveztek ehhez kapcsolódó eseményt, végül augusztus 16-át jelölték meg a világnap időpontjaként. A kezdeményezést az amerikai International Society for Animal Rights (ISAR, Nemzetközi Állatjogi Társaság) nevű szervezet indította útjára. A cél nem más, mint felhívni a figyelmet a négylábúak helyes gondozására, a kóbor állatok menhelyen való elhelyezésére, valamint az örökbefogadás fontosságára. Ennek okán kereste fel a Napló Bisteyné Magdolnát, a hajdúböszörményi Pacsi Kutyamenhely Alapítvány önkéntesét, aki nem szolgált jó hírekkel. Azt tapasztalják ugyanis, hogy az elmúlt időszakban egyre több gazdátlan állat kószál az utcákon.

Hazánkban elsősorban a legnagyobb gondot az otthonukról elkóborolt ebek okozzák, és hiába kötelező 2013 óra mikrocsippel ellátni őket, legtöbbjük nem rendelkezik vele, így az azonosítás nagyon nehéz

– fogalmazott elöljáróban a szakember, majd megjegyezte, a mostani időjárás sem segíti a felelős állattartást. – A forróságot az állatok sem bírják, ezért is kérnék mindenkit arra, ne hagyjuk magára kedvencünket, ételt, folyadékot bőségesen tegyünk ki számukra. Mostanában nagyon sok vihar volt, és úgy néz ki, fogunk még dörgésre „ébredni”. Ezeken a napokon, ha tehetjük, akkor a kedvencünket vigyük be a házba, ugyanis legtöbbjük ilyenkor szökik el otthonról – összegezte a Naplónak. Az önkéntes szerint nem lehet elégszer hangsúlyozni, hogy csak olyanok akarjanak gazdivá válni, akik valójában tudnak és akarnak gondoskodni egy kisállatról. Mint elmondta, el sem tudjuk képzelni, hány olyan csöppséget visznek be a menhelyekre, amelyek még az első életévüket sem töltötték be. – A minap egy fajtatiszta tacskót találtunk, minden bizonnyal rendezett körülmények közt élt, kiszökhetett az udvarból – ezért is hangoztatjuk sokszor, hogy mielőtt kutyust viszünk a portára, ellenőrizzük a kerítés állapotát – mondta.

Elszaporodtak a tolvajok

– Sajnos egyre több állatot lopnak el országszerte, Hajdú-Bihar megyéből is többen jelezték már, hogy udvarukról eltűnt a család kedvence. A szívtelen tolvajok kimondottan kis testű, fajtatiszta kutyákra vadásznak, őket könnyű magukhoz csalogatniuk, illetve eladniuk. Jellemzően nem saját részre lopnak ebet, jó pénzért meghirdetik, majd eladják őket. Percek alatt megtörténhet a baj, benyúlnak a kerítésen, majd kiemelik onnan a szelídebb csöppségeket – fűzte hozzá.

A menhelyeken mindig elkél a segítség, aki úgy érzi, szívesen találkozna a gazdátlan ebekkel, az ne fogja vissza magát, biztos vagyok benne, mindenhol szívesen látják a segítőket.

Mindannyiuknak szüksége van szeretetre, támogatásra, már annak is örülnek, ha elvisszük őket az erdőbe sétálni, ahol önfeledten játszhatnak – fogalmazott.

NE

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában