amit tudnak, csinálnak

2021.08.15. 07:00

Kevés a közmunkás, de még mindig sokszínű Monostorpályiban a közmunkaprogram

Több közmunkaprogramot elindított az önkormányzat, de a legtöbbet le kellett állítani.

Közmunkaprogram Monostorpályiban

Fotó: Kovács Péter

Egyre kevesebb azoknak a száma, akik közfoglalkoztatásban dolgoznak a Hajdú-Bihar megyei településen. Korábban előfordult, hogy száznál is többen voltak, ma már mindössze 35 személy, zömében hölgyek szerepelnek a programban. Sokan a környező településeken vállaltak munkát, így az önkormányzat által hirdetett programok közül mostanra többet lemondtak. Jelenleg száraztésztát, beton- és járólapokat, faházakat készítenek, valamint gombatermesztéssel foglalkoznak. Emellett a külterületeken a dűlőutak mentén az árkokat takarítják.

Helyben készül a tészta

Közmunkaprogram segítségével újították fel még 2013/2014-ben azt a Bajcsy-Zsilinszky utcai épületet, ahol régen még diákok koptatták a padokat. Az egykori iskolát korábban egy vállalkozó használta, töltöttkáposzta-üzemet hozott létre benne, jelenleg pedig a helybéli közfoglalkoztatott asszonyok tésztát gyártanak ott.

Fotó: Kovács Péter

– Egy kisebb faházban készítették kezdetben a tésztát a közfoglalkoztatottak, de kinőtte magát a projekt, így jól jött ez az épület. Átalakításokat végeztünk, egyebek mellett külön iroda, öltöző, gyártó- és tárolóhelyiségeket alakítottunk ki – mondta el lapunknak Szabó József polgármester.

A település első embere körbevezetett minket az épületben. Láthattuk, hogy gépi és kézi gyártással készül az üzemben sokféle száraztészta, amit később a helyi konyha használ, de jut belőle a lakosoknak is, sőt, a környező településekre is szállítanak eladásra. Ottjártunkkor épp hosszú asztalokon kiterítve száradt a laska, a raktárhelyiségben pedig már felcímkézett zacskókban láthattuk milyen tészták készülnek még: a polcokon rendezetten sorakozott cérnametélt, eperlevél, kis- és nagykocka, széles metélt és csiga is. A polgármester azt mondta, amit termelnek, azt el is tudják adni, ennél nagyobb mennyiséget pedig valószínűleg nem tudnának előállítani.

Fotó: Kovács Péter

Laskagomba és csiperke terem

A gombatermesztéshez az önkormányzat a már meglévő fóliasátrait alakította át: leszigetelték, valamint újabb – ezúttal fekete – fóliákat húztak rá. Nem egyszerű a gombatermesztés, hiszen igen kényes: akkor, amikor terem, legfeljebb 13-15 Celsius-fokos hőmérsékletet kedvel. Mivel nyáron napközben ennyire nem hűl le, és télen nem melegszik fel ennyire a szigetelt fólia, hűteni és fűteni is kell. Emellett a megfelelő páratartalomra is ügyelni szükséges a sátrakban.

A polgármester azt mondta, jelenleg lehetetlen kivitelezni mindezt, úgyhogy kis időre leállt a gombatermesztés, majd ősszel folytatják.

A közfoglalkoztatási program február végi lezárásáig így még kétszer, szeptembertől novemberig, majd decembertől február végéig teremne a gomba.

Megtudtuk: a termés egy részét helyben adták el, de pont a kánikula beköszönte előtt már nagykereskedelemmel való szerződés is képbe került.

„A bevétel az egész éves mennyiséget figyelembe véve mintegy 6-10 millió forint lehetne.”

– Bízunk benne, hogy a mostani leállást még bepótolhatjuk. A kitermett zsákok egyébként nem mennek kárba, egy részét kiadjuk a lakosoknak, hiszen az még néhány hétig egy családot éppen ellát gombával, másik részét pedig a földeken hasznosítjuk, mert a zsákokban marhatrágya van – részletezte Szabó József, hozzátéve, mezőgazdasági programban, továbbá mintegy egy hektáron burgonyát is termesztenek, amit a konyha dolgoz fel.

A közmunkaprogramban betonelemeket és térköveket is gyártanak, ezeket a településen helyezik el. Mivel most kevés a férfi munkaerő, előbbit gyártják, de elhelyezni csak jövőre fogják. A térkövet azonban lerakták:

az óvoda előtti teret és a templommal szemben lévő parkban, az emlékművekhez vezető utat szépítették vele.

Mind­emellett faházat is gyártanak, ezeknek egy részét a település egészségháza mögötti füves területre helyezték már el. A polgármester azt mondta, jó lehetőség a közfoglalkoztatás, ugyanakkor a helyben biztosított munkalehetőség nagyobb lendületet adna a településnek.

Fotó: Kovács Péter

Tűzifának ültették őket

Néhány éve szintén a közmunkaprogramban két császárfaültetvényt alakítottak a település határában. – Közel kéthektáros területeken vannak a császárfák, amiket annak idején kimondottan tűzifának ültettünk, de épület- és bútorfának is jók lehetnek. Az első ültetvény esetében minden 90x90x70 centiméteres ültetőgödröt a közfoglalkoztatásban részt vevő férfiak ástak ki, akkor mintegy 1300 tövet tettünk le. A másik esetében már ültetőfúróval dolgoztunk, de látszik is az ültetvényen, hogy gyengébb. Az első vágást 4-5 év elteltével végzik, ősszel mi is hozzálátunk. A fát egy évre eltesszük száradni – ismertette.

BBI

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában