virágkarnevál 2021

2021.08.03. 19:49

Idén nem vonulnak, de már készülnek a kocsik a karneválra

Bő két hét múlva már teljes pompájukban láthatjuk a virágkocsikat.

Fotó: Molnár Péter

Van, aki száraz virágot ragaszt, akad, aki hungarocellt farag, odébb festenek – egy szó mint száz, készülnek a virágkocsik a Medicor udvarban. Idén 14 virágkocsi nem vonul a Debreceni Virágkarneválon, a megszokott menet helyett a Nagyerdei körúton lesznek kiállítva a most még dália nélküli, egyelőre néhány hungarocell-figurából álló kompozíciók.

Kedd délelőtt beléptünk a munka zajától hangos műhelybe, ahol hatalmas ló, kutya, bagoly, angyal és egyéb, már testet öltött szobrok fogadtak bennünk. Idén is két virágkocsi-készítő neve fémjelzi a kompozíciókat, Pikó Sándor és Gulyás Tamás is rutinos már ebben. Pikó Sándor debreceni képzőművésznek 1987 óta több mint 130 virágkocsi formálódott meg kezei alatt, most öt kocsin dolgozik, többek között a Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszusén. Gulyás Tamás kilenc kompozíción munkálkodik, egyik ezek közül a Vadászati és Természeti Világkiállítás alkalmából készül. Bódor Edit, a rendezvény főszervezője a Naplónak elmondta, nagy dolognak élik meg, hogy azok a virágkocsi-indítók, akik az elmúlt évben társaik voltak, idén is velünk maradtak, emellett a fent említett két nemzetközi rendezvényen is megmutatkoznak a cívisvárosi alkotások.

Fotó: Molnár Péter

Pikó Sándor képzőművész keddi látogatásunkkor éppen egy agancsot tökéletesített, de szakított időt arra, megossza velünk, melyik öt kocsit készíti idén. Elmondta, ő csinálja a Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszus kompozícióját, melyet az EMMI ajándékoz a kongresszusnak, továbbá tolmácsolásában az AKSD kocsiján azt láthatjuk majd, hogy Poszeidon elindítja a halsereget a szemét ellen. Annak emlékére, hogy a postaigazgatóság 100 éve költözött Debrecenbe, készülnek postagalambokat is a kezei alatt, sőt a debreceni képzőművész készíti a fürdőváros virágkocsiját is.

Fotó: Molnár Péter

– A Hajdúszoboszlón megépült Prémium Zóna mindenféleképpen egy érdekes építészeti alkotás, ennek elég nehéz volt megjelenítést találni, hiszen pont az érdekességétől fogva merül fel, hol fogjam meg ezt a témát – mondta. Hozzátette: – A Metál-Sheet Kft. kocsija Arany János tolmácsolásában a magyar őslegendát jeleníti meg, a Rege a csodaszarvasról – tudatta. Pikó Sándor az is elmondta, a csodaszarvasnak a már kihalt megaloceros giganteus óriásszarvast választotta, aminek a marmagassága háromméteres és az agancsainak a terpesztése ötméteres volt.

– Ennek a megjelenítése szobrászatilag is mindenféleképpen egy óriási kihívás volt, ahogyan Hunornak és Magyarnak, valamint az üldözésnek az ábrázolása is. Szó nincs arról, hogy le akarják lőni ezt a szarvast, hanem csak követik – magyarázta a képzőművész, aki 1987-ban csinált először virágkocsit a debreceni karneválra, azóta túl van már a 130-on is. – Ha hozzávesszük azt, hogy egy kocsin átlagban öt figura van, ez nagyon sok figurát jelent, nagyon sok köbméter hungarocellt használtam fel, de ebből nagyon kevés maradt meg. Egy időben ezeket a szobrokat szétszedték a benne lévő vas értéke miatt, most azonban vannak gondolatok a virágkarneváli szobrok megmentésére és egy szoborpark létrehozására – osztotta meg.

Hollandiából jön a dália

A műhelyben Gulyás Tamással is tudtunk néhány szót váltani, aki idén kilenc virágkocsit készít. A Szent koronát, a Vadászati és Természeti Világkiállítás készítenek egy drótszőrű vizslás kompozíciót – a kutyát már volt szerencsénk szemügyre venni, éppen a „szőrét” ragasztották szorgos kezek –, a Debreceni Szakképzési Centrum kocsijához is megvannak már a bagoly-szobrok.

Fotó: Molnár Péter

De készül a Fórum, a Richter és Teva kocsija is, az utóbbién például Szinyei Merse Pál Majális című festményének 3D-s megjelenítése lesz látható. Gulyás Tamás dolgozik az Irodalom Városa pályázat kapcsán könyveket ábrázoló alkotáson, valamint a Debreceni Egyetem és a Future of Debrecen művén is.

– Van, ahol már díszítenek, de van, ahol még vasalás-faragás zajlik. Mi viszonylag kevés száraz virággal dolgozunk, azért van az, hogy sok festett felület van, hiszen oda élővirág fog kerülni – mondta a Naplónak Gulyás Tamás, aki 2008 óta dolgozik kivitelezőként a karneválon. A kilenc kocsihoz mintegy 100 köbméter hungarocellt használnak és több tízezer fej száraz virágot, dáliából pedig 350 ezer fej körül rendeltek. Az élő virág Hollandiából érkezik meg augusztus 18-án, másnap hajnalban kezdik vele a díszítést.

Fotó: Molnár Péter

Lesznek műsorok is

Bódor Edit, a Virágkarnevál főszervezője érdeklődésünkre elmondta, a karneváli hét augusztus 12-től 22-ig lesz, tíznapos rendezvénysorozattal készülünk a nagy ünnepre. Arra is kitért, a virágkocsik a Nagyerdei körúton lesznek kiállítva augusztus 20-án reggel 8-tól egészen éjfélig, szabadon, ingyenesen, védettségi igazolvány nélkül lesznek megtekinthetők. A Nagyerdei Stadion rendezvényterén pedig reggeltől estig debreceni művészeti csoportok mutatják be műsorukat, ide kell védettségi igazolvány. A szabadtéri színpadon és a Békás-tó partján található stég színpadon zajló műsorok megtekintéséhez már nem kell majd igazolvány, ahogyan a Dósa nádor téri programokhoz sem.

Kiss Dóra

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában