újra együtt

2021.08.01. 17:04

Idén is megtartották a nyári kántorképző tanfolyamot Debrecenben

A Tiszántúli Református Egyházkerület eseménye azokról szólt, akik református gyülekezetekben énekes vagy hangszeres egyházzenei szolgálatot végeznek, vagy ilyen szolgálatra készülnek.

Fotó: Arany János-archív

A tanfolyam immár 56 esztendeje, 1965 óta működik, megtartását csak rendkívüli okok miatt kellett egy-egy alkalommal elhalasztani. Ilyen alkalom volt a legutóbbi, járvány-terhelte év is. Ezért különösen nagy öröm volt, hogy idén újra együtt dolgozhatott a tanfolyam tanárainak és Hallgatóinak csapata, Berkesi Sándor Kossuth-díjas karnagy és Arany János egyházkerületi zeneigazgató vezetésével – számoltak be a szervezők.

Fotó: Arany János-archív

A tanfolyam július 5-étől 24-éig a Református Kollégium épületében működött, s munkájának részeredményeiről egy-egy debreceni templomban adott számot: 11-én Szabadságtelep, 18-án pedig Széchenyikert gyülekezetének vasárnapi istentisztelete keretében szolgált. A végeredményt pedig július 24-én a Kollégium dísztermében tartott záróhangversenyen mutatta meg. A hangverseny műsorán egyebek mellett két jubiláns magyar zeneszerző, a 210 éve született Liszt Ferenc és a 115 éve született Gárdonyi Zoltán orgonakíséretes művei is szerepeltek. A koncert záró számát, Johann Pachelbel Magnificat-oratóriumát pedig Berkesi Sándor vezényelte, aki immár 55. éve (!) vesz részt a nyári tanfolyam munkájában.

képaláírás: Berkesi tanár úr a tanfolyam kórusának élén

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában