új környezetben

2021.08.27. 18:03

Emeletráépítéssel bővítették a rendelőintézetet Püspökladányban

Az új épületrészen a gyermekgyógyászati rendelők kapnak helyet.

Fotó: Lévai Péter-archív

Többéves projekt zárult le Püspökladányban a rendelőintézet bővítésével, melynek a pénteki avató ünnepségen Bodó Sándor foglalkoztatáspolitikáért felelős államtitkár, a térség országgyűlési képviselője köszöntötte a megjelenteket. Első ízben az egészségügyi dolgozók munkáját méltatta, a pandémia ideje alatti helytállásukat kiemelve. A rendelőintézet bővítése és korszerűsítése kapcsán megjegyezte, ez a munka már néhány évet megélt.

Fotó: Lévai Péter-archív

Felidézte a kezdeteket is, a 2014-2020-es európai uniós Terület- és Településfejlesztési Operatív Program pályázataiból Püspökladány korábbi városvezetése több mint másfél milliárd forinttal rendelkezhetett, az egészségügyi intézmény fejlesztése ebben a csomagban volt. Hosszas előkészítő munka előzte azt meg, hogy elkészült az új épületrész.

– Jó érzés, hogy nagyon sok településen az orvosi rendelőket végre olyan állapotban tudjuk, amilyennek lennie kell, de ehhez a rendelőintézethez korábban olyan mértékben nem nyúltunk hozzá, ahogyan kellett volna. Most sem azt mondom, hogy készen vagyunk, hiszen elég körbenézni, találnánk még feladatokat. A belső felszereltséget is mindig lehet javítani, korszerűsíteni, de azt gondolom, főorvos úr vezetésével ez a program még tart – mondta az országgyűlési képviselő.

Fotó: Lévai Péter-archív

Tóth Lajos polgármester a beruházás részleteit ismertette, mely az alapellátást nyújtó házi gyermekorvosi és védőnői körzetek fejlesztésére irányult. Elmondta, a kezdetek 2016 májusára nyúlnak vissza, ekkor nyújtotta be az akkori városvezetés a pályázatot, mely egy év múlva nyert pozitív elbírálást 141 millió forintos támogatási összeggel. A tényleges kivitelezés 2019-ben kezdődött meg, mely megvalósítása során kifogások merültek fel, ezért leállították az építkezést. Az előző képviselő-testület a kivitelezővel szerződést bontott, az addig felépített részt visszabontották. Az újabb közbeszerzési eljárást követően egy püspökladányi céggel kötött szerződést az önkormányzat 2020 szeptemberében. Tóth Lajos ismertette azt is, a nettó vállalkozási díj 86 millió forint volt, a támogatási összeg építéshez kapcsolódó költsége pedig 73 millió forint, így 13 millió forint önerőre volt szükség, hogy a hajdan megálmodott tartalmakat megvalósíthassák. Végül sikeresen befejeződött az építkezés, így készülhetett el az épület felújítása, energetikai korszerűsítése, valamint az emeletráépítés és eszközbeszerzés.

A polgármester elmondta, a projektben egy közel 200 négyzetméter alapterületű új épületrészt alakítottak ki emeletráépítéssel a gyermekgyógyászati rendelők számára. A földszinten, a korábbi gyermekgyógyászati épületrész helyén pedig a védőnők számára alakítottak ki szolgálati helyiségeket mintegy 140 négyzetméteren.

Tóth Lajos kiemelte, ezek a fejlesztések nem befejezettek, mindig vannak olyan valós igények, melyek a szolgáltatás színvonalát hivatottak emelni.

Fotó: Lévai Péter-archív

Komoróczy Károly, a Püspökladányi Egészségügyi Szolgáltató Nonprofit Kft. ügyvezető igazgatója köszönetet mondott mindazoknak, akik lehetővé tették a beruházás létrejöttét és a dolgozóknak, akik az építkezés ideje alatt is helytálltak. – Úgy érzem, hogy megérdemeltük ezt a fejlesztést, hiszen az egészségügyi kft. immár 6 éves folyamatosan nyereségesen gazdálkodik. Nem szorulunk külső segítségre, azokat a fejlesztési támogatásokat viszont szívesen vesszük, amiket az önkormányzat nagylelkűen ideítél nekünk – mondta. Hozzátette, az orvoshiányos idők ellenére Püspökladányban szeptember elsejétől minden egyes orvosi státusz be van töltve.

Kiss Dóra

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában