Többet, jobbat, szebbet

2021.08.16. 14:01

Elektromos virágkocsi is szerepel majd az idei Debreceni Virágkarneválon

Hazai innovációval gazdagodik a 2021-ben a rendezvény.

Fotó: Kiss Annamarie

Gőzerővel zajlanak a karneváli előkészületek, néhány nap múlva már teljes díszükben pompázhatnak a virágkocsik. Az idei esztendőben ráadásul egy komoly nóvummal is készülnek a szervezők. A különlegességről hétfőn, sajtótájékoztatón számoltak be az érintettek.

– Mindig többet, mindig jobbat, mindig szebbet – ez az alapelv érvényesül a Debreceni Virágkarnevál kapcsán már hosszú évek óta – erre emlékeztetett Papp László polgármester a tájékoztatón. Mint mondta, idén egy sok évvel ezelőtt megfogalmazódott gondolat is megvalósul. – Szerettük volna, ha a virágkocsik egyre környezettudatosabb módon épülnének be a virágkarneváli programokba. Ennek most itt az első kézzelfogható jele: igazi magyar innovációként, két hazai vállalt összefogásában megvalósult az első debreceni, városi tulajdonú elektromos virágkocsi – mondta. Az elképzelés az Innovációs és Technológiai Minisztérium 15 millió forintos támogatásával valósul meg.

A kocsi, amelyen a virágok mellett a víz lesz a fő motívum, a magyar állam támogatásával megvalósuló Civaqva-program jegyében készül.

A polgármester kifejtette, hogy Debrecen legnagyobb környezetvédelmi projektjének első üteme ősszel indulhat, szavai szerint ugyanis a közbeszerzési eljárás jelenlegi fázisában ez nagy biztonsággal kijelenthető. Hozzátette azt is, a cél, hogy a következő évben újabb elektromos virágkocsit építsenek be a karneváli menetbe, és a dízel üzemű járműveket fokozatosan lecseréljék.

Papp László | Fotó: Kiss Annamarie

Egész évben hasznos

Balázs Ákos alpolgármester arról beszélt, hogy a Debrecen2030 programban megalakult Future of Debrecen csoport fontosnak tartotta, hogy a fenntarthatóság is megjelenjen a város emblematikus rendezvényén. Örömét fejtette ki azzal kapcsolatban, hogy a városban működő cégekkel közösen tudtak együtt gondolkodni egy környezettudatos megoldáson. Elmondta, az elképzelés alapja az volt, hogy az eszköz megújuló energiával működjön.

– A fejlesztőmérnökökkel ugyanakkor azt is figyelembe vettük, hogy a virágkocsi az évnek mindössze néhány napján van előtérben, így jó lenne, ha olyat alkotnánk, amit máskor is tudunk használni. Olyan hajtásrendszert alakítottak ki a kocsin, amit év közben a városüzemeltetés céljaira lehet használni – mondta. Hozzátette: az alváz alól kivehető a jármű, így akár a virágpiacon, akár a növények gondozásában alkalmazható.

Balázs Ákos alpolgármester | Fotó: Kiss Annamarie

Az alpolgármester kifejtette azt is, hogy a Future of Debrecen ötletpályázatában többször visszaköszönt a SUP, vagyis az állva evezés lehetősége is, így a virágkocsin a sporteszköz is megjelenik majd, emlékeztetve, hogy a város vezetésének fontos a helyi lakosság ötlete.

Az innovatív virágkocsi elektromos hajtásának kivitelezését a INTER TAN-KER Zrt. biztosította. Tenk Gábor, a vállalat vezérigazgatója kifejtette: külön büszkeség számukra, hogy egy innovációval léphetnek fel a nívós eseményen. – Köszönjük, hogy a részesei lehettünk ennek a projektnek, és bízunk benne, hogy az ITK Holding Zrt., ami a városban több tevékenységével is jelen van, most ebben a formában is letette a névjegyét, és további innovációkra a város rendelkezésére áll. Bízunk benne, hogy a járművünk kiállja a próbát és egész évben a tervek szerint működik majd – mondta.

Tenk Gábor vezérigazgató | Fotó: Kiss Annamarie

A vázszerkezetet és a vizes elemeket a Zolend Kft. valósította meg. Zsigmond Endre, a vállalat ügyvezető igazgatója elmondta, cégük már az alapítása óta Debrecenben működik, és a város vezetésével több együttműködésük is sikeres volt. A jelenlegi projekten kívül egyebek mellett a Sió-csatorna gátrendszerének tervezése, gyártása és kivitelezése is feladatuk közé tartozik. Az ügyvezető igazgató úgy fogalmazott, megtiszteltetés számukra, hogy vállaltuk a Civaqva-program jegyében képviselheti magát a magyar államalapítás ünnepén, hiszen ez a beruházás a cívisváros számára stratégiai jelentőségű.

BBI

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában