az internet is segíthet

2021.08.30. 19:00

Együttérzés az eltűntek világnapján

Hazánkban 1914 óta foglalkoznak a határon túl eltűntek felkutatásával.

A keresőszolgálat elsősorban külföldön élő rokonok felkutatását vállalja | Fotó: Shutterstock

Fotó: Shutterstock

Az eltűntek világnapja elsősorban a háborús események, erőszak, fegyveres konfliktusok közben elhunyt vagy eltűnt személyek tiszteletének állít emléket augusztus 30-án

– közölte Piros Éva, a Magyar Vöröskereszt Hajdú-Bihar Megyei Szervezetének kommunikációs referense a Naplóval. – A hozzátartozókkal együtt az eltűntekre emlékezünk ezen a napon. Vigaszt és örömöt adnak számunkra azok az esetek, amelyekben a keresés, kutatás sikerrel zárult, a hozzátartozók megtalálták az elveszett rokonukat. Hazánkban a Magyar Vöröskereszt Keresőszolgálata foglalkozik ezekkel az esetekkel, de csak a külföldi kereséssel. Ez a feladat az országhatáron belül a rendőrség hatáskörébe tartozik – mondta lapunknak.

A keresőszolgálat elsősorban külföldön élő rokonok felkutatását vállalja | Fotó: illusztráció/ Shutterstock

Ezer új kérelem évente

Mint megtudtuk, a szervezet 1914 óta foglalkozik az eltűntek felkutatásával – válaszolta érdeklődésünkre Domonkos Erzsébet keresőszolgálat-vezető. – Évente körülbelül ezer új kérelmet kapunk, ezeken kívül folyamatosan előkerülnek régebbi ügyek is. Elsősorban külföldön élő rokonok felkutatását vállaljuk, az erősségünk titka a Vöröskereszt világméretű keresőszolgálati hálózatában rejlik. Nem tartozik az illetékességi körünkbe az olyan eset, amikor valaki elmegy otthonról, isme­retlen helyre távozik, elkóborol, eltűnik, ez egyértelműen a rend­őrség hatásköre – mondta.

Az egyesület feladata, hogy meghatározott esetekben segítse a családtagok egymásra találását. A felkutatás mellett a háború alatt saját hálózata segítségével üzeneteket közvetít a sebesültek, hadifoglyok, menekültek és azok családtagjai között. Ám nem az ő feladata a jogi ügy vagy családi konfliktus miatti vizsgálat.

Segítés helyi szinten

Piros Éva | Fotó: Piros Éva-archív

Piros Éva kommunikációs referens elmondta, hogy aki hozzátartozóját szeretné megtalálni, annak egy kérelmet kell kitölteni és leadni, amit megtehet személyesen a lakóhelye közelében működő Vöröskereszt-irodában vagy az interneten. – A kérelem benyújtásához általános feltételek közé sorolandó, hogy közeli családtagról legyen szó, elegendő adat álljon rendelkezésre az információgyűjtés megindításához, illetve 18 évesnél idősebb legyen a keresett és a kereső személy is. Komoly humanitárius indok esetén a szervezet háborús eseményekkel össze nem függő ügyeket is elvállal, mint például külföldön élő utolsó hozzátartozó megtalálása, családtag informálása betegségről vagy halálesetről, valamint életjelet nem adó, idős, beteg családtag keresése. Nem tartozik a hatáskörünkbe a jogi ügy vagy családi konfliktus (például: hagyaték, gyerektartás) miatti kutatás, továbbá családfakutatás, rendőrségre tartozó eltűnési esetek, országon belüli keresések, osztálytalálkozó szervezése. Az ilyen ügyekben hozzánk fordulóknak csak korlátozott mértékben tudunk segíteni tanáccsal vagy az interneten elérhető adatbázisokban való kereséssel – fogalmazott.

A keresés a Vöröskereszt hálózatán keresztül bonyolódik, amely magában foglalja 190 ország Vöröskereszt és Vörös Félhold szervezetének keresőszolgálatát, valamint a Vöröskereszt Nemzetközi Bizottságának (ICRC) genfi központját és háborús területeken felállított delegációit. A hálózat egységes elvek és kritériumok szerint, az ICRC egységes szakmai útmutatója és szabályzata alapján dolgozik.

Ma már az internet is segítségükre van

Sajnos vagy szerencsére a közösségi média nagyon sok mindenben tud segíteni, így eltűnt személyek esetén is igénybe vehetjük az egyéb szolgáltatásokat – hívta fel a figyelmet Klausz Melinda közösségmédia-specialista.

– Nagyon sok csoport van, ahova be tudunk regisztrálni, mindig fontos azonban megnézni, hogy hol és hogyan osztjuk meg a keresési információkat. Ha zárt csoportban vagy nem nyilvánosan, akkor nem jut el túl sok emberhez, ezért az ilyen jellegű bejegyzéseket érdemes nagyobb nyilvánossággal megosztani. Fontos, hogy ha segíteni akarunk, akkor első lépésként mindig nézzük meg, hogy mikor tűnt el a személy, aktuális-e még a keresés, mivel volt arra is már példa, hogy sajnos az emberek még mindig továbbosztották az eltűnt személyről szóló hírt, miközben már kiderült, hogy nem él, ez pedig igencsak feltépi a sebeket a gyászoló családban és környezetében. Nézzük meg azt is, hogy mennyire valós a hír, megtalálható-e a rend­őrségi nyomozások között. Ha mi magunk kívánunk felkutatni valakit, akkor a személyleírás és ruházat mellett az eltűnések pontos évét és időpontját, valamint körülményeit is adjuk meg, illetve az is fontos, hogy tudjanak minket értesíteni, így elérhetőségek is kellenek – mondta.

Nagy Emese

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában