készülnek a télre

2021.08.04. 15:00

Az acsádi savanyítóban már telnek a hordók

A tavaszi előkészítő munkálatok után beindult a nagyüzem a nyírségi település savanyítójában.

Glédában állnak a kétszáz literes hordók, jelenleg 13 darab, amelyek egy része máris tele van savanyított uborkával. Jó néhány hordóban már az előkészített alaplé várja az éppen tisztítás és előkészítés alatt álló frissen szedett uborkát.

– Az alaplevet előre elkészítjük, hogy amikor kapjuk az uborkát, a lehető legrövidebb időn belül bekerüljön a savanyítóhordóba. Ha úgy látjuk, hogy kevés az előkészített hordó, tudunk még beállítani néhányat. Minden attól függ, hogy milyen termést hoz az idei szezon. Tavaly minden uborkát sikerült értékesíteni, sőt, nem is tudtunk minden lakossági igényt kielégíteni. Reméljük, idén is jó évet zárunk majd – tudtuk meg Verdes Anikótól, a savanyítóüzem munkatársától, aki azt is elmondta, hogy július közepétől egyre több nyersanyagra számítanak.

Fotó: Kedves Zilahi Enikő

Megkezdődik a paradicsom és paprika nagy mennyiségű szedése, amiből paradicsomlé és sűrítmények készülnek majd, és persze nem marad el a nagyon keresett lecsó és vegyes vágott savanyúság sem. – Ettől kezdve tulajdonképpen ősz végéig bőven van munka. A kertekből folyamatosan kapjuk a friss nyersanyagot, amiből naponta 80-100 kilogrammot tudunk feldolgozni – fogalmazott Anikó.

Kedves Zilahi Enikő

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában