ünnepség a Dósa nádor téren

2021.08.20. 11:15

Szent István munkássága ma is átfonja az életünket

Egész életművével olyan örökséget hagyott, amit az országépítők továbbvisznek.

Szent István szobor koszorúzási ünnepség

Fotó: Kovács Péter

A Kossuth téren tartott ünnepélyes zászlófelvonást követően koszorúzással, valamint az új kenyér megáldásával egybekötött megemlékezést tartott Debrecen önkormányzata augusztus 20-án, pénteken nemzeti ünnepünk alkalmából a Dósa nádor téren.

Szép számmal gyülekeztek a megemlékezők délelőtt kilenckor a cívisváros centrumában, hogy tiszteletüket tegyék államalapító Szent István király napja alkalmából. Az ünnepélyen az új kenyeret a történelmi egyházak vezetői, Kocsis Fülöp érsek-metropolita, Fekete Károly, a Tiszántúli Református Egyház püspöke, valamint Palánki Ferenc, a Debrecen-Nyíregyházi Egyházmegye megyéspüspöke szentelte és áldotta meg.

A legnagyobb országépítő

Az ünnepségen Kósa Lajos mondott beszédet. Az országgyűlési képviselő emlékeztetett:

Szent István vitathatatlanul a legnagyobb országépítő volt, igazi, országépítő király.

Mint mondta, az állítás nem csak Magyarország szempontjából helytálló, államalapító királyunk a világ kiemelkedő államférfija volt. Kiemelte: az alkotása, a Magyar Királyság, ebben a formában 1948-ig állt fent, de Magyarország jogfolytonosan több mint ezer éve áll, és ez példátlan a világtörténelemben. Szent István munkásságát illetően megjegyezte, az állam megszervezése, a kereszténység felvétele, a templomépítési program, illetve a vármegyerendszer megteremtése nemcsak a mai napig fennáll, hanem akarva vagy akaratlan, tudva vagy tudattalanul de meghatározza a mai életünket is. Mint mondta,

mindezt figyelembe véve Szent István az az államférfi, aki a legnagyobb hatást gyakorolta a magyarokra.

Szavai szerint mindazoknak, akik az államfő követőinek vallják magukat, nem lehet más a feladata, mint az ország gyarapítása, anyagi erőben, társadalomban, közösségekben és lélekszámban egyaránt.

Kósa Lajos | Fotó: Kovács Péter

– Az, aki Szent István örökségének tekinti magát, az arra figyel, hogy a magyaroknak legyen biztonsága, az ország legyen független és szabad, a magyar embereknek legyen megélhetése, a munkájukkal keresett jövedelmük egyre gyarapodjon, valamint, hogy hazánk erős, független országként vegyen részt a nemzetek együttműködésében – hangsúlyozta.

Kiemelte ugyanakkor, hogy Szent István mindezen felül intelmeket is megfogalmazott, s egyúttal emlékeztetett: egész életművével olyan örökséget hagyott ránk, amit az országépítők továbbvisznek.

Az ünnepségen koszorút helyeztek el Szent István király szobránál helyi, valamint megyei önkormányzatok, pártok, társadalmi és civil szervezetek képviselői. A műsorban magasztos énekekkel a Szent Efrém Férfikar, valamint a Debreceni Helyőrségi Zenekar is közreműködött.

BBI

Kapcsolódó cikk:

https://haon.hu/kultura/helyi-kultura/debrecen-augusztus-20-viragkocsi-nagyerdei-korut-5569115/

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában