Értékőrzés

2021.08.06. 16:48

A természeti kincsek és a hagyományok ápolását tűzték ki célul Hortobágyon

Ez volt az elmúlt időszak egyik kiemelt feladata.

Forrás: hbmo.hu

A Hortobágyi LEADER Egyesület, Hortobágy Község Önkormányzata, valamint a Zöld Kör – Föld Barátai Magyarország tagja konzorciuma számos infrastrukturális fejlesztést, rendezvényt, képzést, kiállítást valósított meg. Az együttműködés zárórendezvényét augusztus 6-án Hortobágyon, a Titi Éva Faluházban tartották, ahol összefoglalták a létrejött beruházásokat – olvasható a hbmo.hu-n.

Ezek között kiemelt szerepet kapott Hortobágy több évszázados múltú pásztorkultúrájának bemutatása, népszerűsítése a Magyar Szürkék Útja – Oxenweg interaktív kiállítás keretében. A Hajdú-Bihar Megyei Önkormányzat koordinálásával, a Terület- és Településfejlesztési Operatív Programban megvalósult tárlat bemutatja a marhahajtó útvonal történetét, de a témához kapcsolódóan szabadtéri programokat szerveztek, rendezvényteret alakítottak ki, létrehozták a Hortobágy Örökös Pásztorok arcképcsarnokát, valamint pásztortalálkozókat tartottak.

Megvalósult még egyebek mellett egy madártani interaktív kiállítás tanösvénnyel, elkészült egy természetvédelmet népszerűsítő kiadvány, de mindemellett ökoturisztikai képzést is tartottak. A záróünnepségen Csetneki Csaba, a Hortobágyi LEADER Egyesület alelnöke elmondta, hogy néhány éve az első LEADER közösség mintegy hetven partnerrel Hortobágyon jött létre. Általa számos sikeres fejlesztés valósulhatott meg.

Tasi Sándor, a megyei önkormányzat alelnöke is jelen volt, aki egyben mint az egyik társszervezet, a Dél-Nyírség, Erdőspuszták LEADER Egyesület elnöke is szólt a jelenlévőkhöz. Mint mondta, mindkét titulusban igyekszik segíteni a helyi akciócsoportok együttműködését megyeszerte, hiszen a helyi értékek, hagyományok megőrzése, védelme nemzeti hitvallásunkban is kiemelt szerepet kap. Hozzátette, fontos, hogy gyermekeink, unokáink is találkozzanak nemzeti értékeinkkel, melyek hazánk és a magyarság megmaradását segítették az elmúlt évszázadokban.

Jakab Ádám András, Hortobágy polgármestere pedig az elődök meghatározó szerepét hangsúlyozta, ugyanis a fent említett fejlesztések még az előző városvezetés idején indultak.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában