Természetvédelem

2021.08.24. 14:10

A Nagyerdő madaraiért eredtek útnak

Az egyesület immár ötödik alkalommal rendezte meg a sportnapot a cívisvárosban.

Fotó: DNTKE

Több mint száz természetbarát húzta fel a sportcipőjét szombat reggel, hogy a Debreceni Nagyerdőért Természetvédelmi és Kulturális Egyesület „Fuss, kocogj, sétálj a Nagyerdő madaraiért!” elnevezésű eseményén teljesítsen távot. A rendezvény célja, hogy felhívja a figyelmet a Nagyerdő élővilágának, azon belül is a madárvilág megóvásának fontosságára.

Marincsák Ibolya egyesületi vezető lapunknak elmondta, évente kétszer szervezik meg a sportnapot, tavasszal a madáretetés befejeztekor, és ősszel, a madáretetés kezdetén. Hozzátette, a szombati alkalom rendhagyó volt. – A koronavírus-járvány ellehetetlenítette a találkozásainkat, legutóbb 2019 októberében tartottuk meg a rendezvényünket. A mostani sportnapunk dátuma ugyan nem illeszkedik a korábbi céljainkhoz, de attól tartottunk, hogy ha októberig várunk, akkor ismét akadályokba ütközünk a járvány miatt – osztotta meg.

Szavai szerint az idei eseményre a korábbihoz képest kevesebben jelentkeztek. – A kezdetekben mintegy ötvenen csatlakoztak a kezdeményezésünkhöz, majd az érdeklődői létszám az évek alatt folyamatosan gyarapodott. Két éve már kis híján négyszáz résztvevővel indult el az eseményünk. Most csaknem 150 résztvevő érkezett. A hangulat csodás volt, a gyerekek és a felnőttek egyaránt jól érezhették magukat. Ugyan nem verseny, de a legjobban teljesítőknek mindig kedveskedik az egyesületünk ajándékkal. Ezen túl pedig egy csomagot, amely tartalmaz ásványvizet, almát, édességet, valamint egy „madaras oklevelet” minden résztvevőnek adtunk emlékül – sorolta.

Megtudtuk: a természetvédelem mellett a kultúra is hangsúlyt kapott. – A Művésztér Egyesület felajánlásával könyvek között búvárkodhattak a résztvevők, és nagy örömünkre, sokat elvittek belőlük. A gyerekeknek szánt kötetek egytől egyig gazdára találtak, de a felnőtteknek szóló irodalomból is szép számmal fogyott – mondta.

Az egyesület országos, és Kárpát-medencei érintettsége révén majdnem húszezer aktív tagot mozgat, és különböző témákban hirdet pályázatot. A listán szerepel természetvédelmi-irodalmi vers-, próza- és meseíró pályázat 6–19 éves korosztályban, valamint madáretetés,-itatás, természetjáró csoport, vér­adás természetbarátoknak és ifjúerdésztanonc-képző tábor is. A debreceni erdei sportnap ingyenes, de jótékonyságra lehetőséget ad: a bevételből a madáretetős-itatós program költségeit fedezik.

BBI

A borítóképen: A jelentkezők sétálhattak, kocoghattak és futhattak is, de nemcsak a mozgásforma, hanem a táv is szabadon választható volt

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában