Hagyományőrzés

2021.08.03. 09:40

A hímzéstől a csontfaragásig

Tizenhat népművészeti egyesületi tag mutatja be mesterségét.

Oktató filmek készülnek a Hajdú-Bihar Megyei Népművészeti Egyesület tagjainak közreműködésével. Hubert Erzsébet, az egyesület vezetője örömmel mesélt arról a tevékenységről, amely a megye néhány hagyományos népi kismesterségét örökíti meg azokkal az oktatófilmekkel, amelyek a Nemzeti Művelődési Intézet, a Hagyományok Háza és 16 népművészeti egyesületi tag együttműködésével valósul meg az év végéig.

Az alkotók véleménye szerint a filmek kedvet csinálnak a népi kézműves mesterségek megismeréséhez, kézműves szakkörök alakításához, a működő kiscsoportokat pedig buzdítják a csatlakozásához.

A Hajdú-Bihar Megyei Népművészeti Egyesület székházában, a Népi Mesterségek Házában Bencsik Márta népi iparművész közreműködésével a csuhéfonásról készítenek filmet, Herpácsiné Mester Marianna a szalmafonás rejtelmeibe avatja be az érdeklődőket, Dobosné Hajdú Anikó népi iparművész segítségével pedig a debreceni és a böszörményi szűrről, és annak hímzéséről készül az igen hasznos oktatófilm. Kovács Zoltán, a Népművészet Mestere a hortobágyi csont és szarufaragást, Kiss Árpádné, a Népművészet Mestere a paszományos mesterséget ismerteti meg az érdeklődőkkel az „aSzakkör” nevet viselő filmsorozatban.

Az oktató filmeket a Nemzeti Művelődési Intézet honlapján lehet majd megtekinteni, a mézeskalács készítésről, a gyöngyfűzésről, a hímzésről és a csipkeverésről készült film pedig már látható is.

Fekete Andrea

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában