Elemzés

2021.07.16. 13:43

Rekordszintű kereslet az albérletpiacon

Különleges helyzetben az egyetemisták és a kiadó lakások iránt érdeklődők.

Forrás: MW-archív

Fotó: Bach Máté

Kezd magára találni az albérletpiac. A bérleti díjak növekedést mutatnak havi szinten, de még mindig olcsóbbak, mint egy évvel ezelőtt. A tartósan olcsóbb bérlemények és az általános újraindulás miatt pedig a kereslet is ötéves rekordszintre nőtt – adta hírül az ingatlan.com.

Van kínálat is

A KSH–ingatlan.com májusi lakbérindexe szerint országosan egy százalékkal emelkedtek az átlagos bérleti díjak áprilishoz képest, a múlt év azonos időszakától azonban még 2 és 3,8 százalékkal maradtak el. A júliusi–augusztusi albérletpiaci főszezonban az egyetemisták kivételes helyzetben lesznek, „békeidőben” még soha nem látott szintű kínálatból válogathatnak.

A járványhatás visszahúzódásával folytatódik az élénkülés az albérletpiacon, amely most kanyarodik rá a nyári főszezonra, amikor a diákok egy része a szeptemberi iskolakezdéshez keres magának lakást – áll az ingatlanoldal friss elemzésében. (Az természetesen kérdéses, hogy amennyiben a pandémiának egy újabb hulláma ütné fel a fejét, és a külföldi diákok, illetve a vidékről megyeszékhelyekre beköltöző fiatalok online oktatásban folytatnák, vajon releváns maradna-e a lakáspiacot érintő, kedvező helyzet számukra. A kiadó lakások iránt érdeklődők helyzete már más, hiszen a home office/otthoni munkavégzés elterjedésével és egy esetleges újabb hullám miatti karanténhelyzettel felértékelődne a lakások milyensége, az albérlet minősége.)

Havi összevetésben a májust is áremelkedéssel zárta az országos albérletpiac a lakbérindex szerint. Egy hónap alatt 1 százalékkal nőttek az országos átlagos bérleti díjak, ez lassulást jelent áprilishoz képest, amikor 1,3 százalékos drágulás ment végbe az egy hónappal korábbihoz képest. – Éves összevetésben még mindig a negatív tartományban van a lakbérindex országosan 2 százalékkal, ami leginkább a fővárosban tapasztalt bérletidíj-csökkenésnek köszönhető – mondta Balogh László, az ingatlan.com vezető gazdasági szakértője.

A járványhatás torzította

Az adatok szerint január és június közepe között a kiadó lakások iránti érdeklődések alapján ötéves rekord született, 2016 óta nem volt a mostanihoz hasonló kereslet, miközben a kínálat is csúcsközelben van. – Békeidőben, vagyis a koronavírus-járványtól mentes időszakban, sosem volt még ilyen széles a kínálat júniusban. Igaz, tavaly a mostaninál több kiadó lakásból lehetett válogatni, de akkor a járványhatás torzította az összképet. Egyrészt rengeteg, korábban turistáknak rövid távra kiadott lakás került a piacra, emellett a diákok kereslete is visszafogottabb volt a megváltozott oktatás miatt – mutatta be a piaci helyzetet Balogh László.

A helyzet Debrecenben

Szavai szerint a Budapesten kívüli piacot nézve kiderül, hogy az egyetemi városok közül Debrecenben, Győrben és Szegeden egyaránt 110 ezer, Pécsen pedig 100 ezer forintos áron kínálták kiadásra az ingatlanokat. Debrecenben egyébként az átlagos bérleti díjakat tekintve nem változott a helyzet az egy évvel ezelőtti árakhoz képest, összességében pedig a negyedik legdrágább átlagos bérletidíj-adattal bír Budapest, Veszprém, illetve Tatabánya után.

HBN

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában