Felelősség a környezetért

2021.07.23. 11:11

Megtérül napelembe fektetni

Nemcsak gazdaságos megoldás, de a környezetvédelem szempontjából is hasznos.

20200507 Nyúl Napelem – körkép, Képen: napelem telepítés a Cseri pincészetnél Mándi Zoltán napelem telepítő Fotó: Nagy Gábor NG Kisalföld

Forrás: MW-archív

Fotó: Nagy Gábor

Évtizedekkel ezelőtt külföldön már nagy sikereket ért el a napelem használata. Később a nagyobb magyar városokban is megjelent, mára pedig kistelepülések tetőszerkezetein is gyakran látni a panelekből. A Hajdú-bihari Napló szakemberrel járta körbe, miért is éri meg beruházni az energiatermelő elemekre. – Az új építésű ingatlanoknál az összenergia-ellátásban 25 százalék megújuló energiát kell alkalmazni. Van, ahol épülő lakóparkok esetében nem bírja el a gázvezeték a hirtelen megnövekedett bővülést, ezért az új házak hőszivattyús fűtést kapnak. Ez egy olyan technológia – legyen levegő-levegős, levegő-vizes vagy talajszondás verzió – ami áramot vesz fel és alakít át – hangsúlyozta Nagy Gergő energetikai szakember.

A talajszondás megoldásnál a földből vesszük fel a meleg vizet, és ahhoz kell egy motor, hogy ezt működtetni tudjuk. A levegő-levegős gyakorlatilag olyan, mint egy klíma, a levegő-vizesnek pedig a kültéri egysége hasonló a klímáéhoz, és azzal tudunk használati meleg vizet előállítani, illetve fűteni is. Ehhez jó a napelem, a betelepítésével ráadásul a jogszabályoknak is megfelelünk így.

„Ha beleteszek egy levegő-vizes hőszivattyús fűtést, illetve azzal állítom elő a meleg vizet, elektromos sütőt, tűzhelyet használok, és a várható felhasználáshoz beméterezem a napelemes rendszert (régi építésű háznál az eddigi fogyasztáshoz terveztetem), meg is feleltem a 25 százalékos jogszabálynak, sőt a teljes ellátás is fedezhető róla”

– tette hozzá.

Költséges, de megéri

Bár gazdaságos megoldás, a szakember szerint 7-10 év a megtérülési ideje, ha teljes mértékben önerőből, támogatások nélkül ruházunk be napelemekre. (A támogatásokkal arányosan csökken ez az idő természetesen.) Pozitívum lehet a tudatosság, a felelősségvállalás, hiszen a környezeti lábnyomot minimalizálja az ember, ha napelemeket használ.

– A fém ára jelentősen emelkedett az elmúlt bő fél évben, így a napelem is drágult. Hozzávetőlegesen 1 kilowatt (KW) nettó 250-300 ezer forintba kerül, beleértve a tartószerkezetet, a szolárkábeleket és az invertert is. Egy új ház fűtési igénye harmada egy harmincéves, szigetelés nélküli családi háznak. Egy 150 m2-es családi ház alapáron való felhasználása 3-4 KW körül van fűtés nélkül, fűtéssel és meleg vízzel nagyjából 8 KW, ami olyan 2 millió forint ráfordítást jelent. Az invertereknek nagyjából 10-15 éves élettartama van, a panelekre általában a gyártók vállalnak teljesítménygaranciát, így 25-30 évig is működhetnek – összegezte Nagy Gergő, hozzátéve, egyre népszerűbb a napelemek beépítése, és az elszámolási rendszer is az oldalukon áll. – Sok kisebb településen is feltűntek már a napelemek, köszönhetően a korábbi állami támogatásnak.

„Jelenleg a gyerekes családok által igényelt 3+3 millió forintos lehetőség tökéletes a napelemek installálásához, 50 százalék támogatással a megtérülési időt is felezve.”

Az elszámolási mód is változott, de maradt a szaldós rendszer, így ha nyáron elmegyünk pihenni, a házon a napelemek ugyanúgy gyűjtik az energiát, betermelnek a hálózatba, megtakarítást képezve. Így éjszaka vagy télen felhasználhatjuk a többletet, spórolhatunk.

Fotó: MW-archív

A biztonság érdekében

A lakásbiztosítások többnyire a tűz- és elemi károkra vonatkoznak. Ezek az alapbiztosítási események az ügyféligények növekedése miatt azonban bővülnek. Kobialka Krisztina biztosítási szakember szerint manapság a különleges üveg (zuhanykabin, kerámia főzőlap stb.) vagy a napelem, napkollektor is biztosítható. Továbbá a kárenyhítés, törmelékelszállítás, bizonyos esetekben pedig a szükséglakás költségeit is fizethetik. – Az ügyfelek egyre tudatosabban kötnek lakásbiztosítást. Magyarországon az emberek legnagyobb értéke a házuk, ezért sem elhanyagolható egy modern lakásbiztosítás megléte, ami egy átlagos 90 négyzetméteres ház esetén is csak pár tízezer forint évente – emelte ki a szakember, hozzátéve, amennyiben az ügyfél jelezte, és napelemre, napkollektorra is kötött biztosítást, minden gond nélkül térítik az ezekben keletkezett kárt.

Péter Szabolcs

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában