mindent bevetnek a hőség ellen

2021.07.19. 13:00

Medencében és sárgödrökben is hűsölhetnek a nyíracsádi ovisok

Kreatív módot találtak az óvodás gyerekek hűsítésére.

Saras gödörben lehet csak igazán mókázni | Fotó: Kedves Zilahi Enikő

Az óvodások is nehezen viselik a napokon keresztül tartó hőséget, ezért a kicsik szervezetének hőháztartására elsősorban a felnőtteknek kell vigyázni. Ezt tartják szem előtt a Nyíracsád Akácliget Óvodájában is, ahol a kánikula ideje alatt különböző módon próbálják megóvni a gyermekek testét a felhevüléstől. – Szerettünk volna telepíteni egy párakaput, de arra még nem került sor, ezért addig is fürdőmedencével és vizes-saras gödrökkel oldjuk meg a hűsítést, amit nagyon élveznek a gyerekek – fogalmazott Pósán Ferencné intézményvezető.

Saras gödörben lehet csak igazán mókázni | Fotó: Kedves Zilahi Enikő

Bár a játszóudvar nagy része hűs árnyat adó fák alatt van, sokszor ez sem elég. Ezért az óvónők kreatív módszereket vetnek be a gyerekek hűtésére. Mindezt teszik oly módon, hogy azt a csemeték is olyannyira élvezik, hogy van, aki kifejezetten a „pancsi napok” kedvéért jár még mindig óvodába, pedig szeptembertől már első osztályos lesz. – A gyerekekkel kis gödröt ásunk a homokozóban, szórófejes slaggal megtöltjük vízzel, s már készen is van a pancsolóhely. Ha megunják a sárgödröt, gyors udvari zuhany után már csobbanhatnak is a medencében – magyarázta Szabóné Máté Ibolya és Oroszné Boros Marianna óvónő a „pancsi napok” lényegét. A sárgödörnél gyúrnak, dagasztanak a gyerekek, a fiúk hatalmas ugrásokkal élvezik ki a szétfröccsenő hűs saras víz simogatását. A lányok persze kicsit óvatosabbak, de szemmel láthatóan mindenki élvezi a vizes mókát.

Kedves Zilahi Enikő

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában