fotókkal

2021.07.03. 08:28

A közös ünnepről szól a hosszú hétvége Létavértesen

Termékeny örökséget kaptak az elődöktől az itt lakók, akik folytatják felmenőik munkáit.

Városnap Létavértesen

Fotó: Kovács Péter

  • Háromnapos eseménysorral ünnepli Létavértes várossá válásának 25 éves évfordulóját a hétvégén.
  • A szervezők a programokat úgy válogatták össze, hogy az alkalmat adjanak a visszaemlékezésre, az önkormányzati munka bemutatására, a civilszervezetek és a gazdasági szereplők tevékenységének és termékeinek megismertetésére, és a szórakozásra is.
  • A péntek esti nyitórendezvényen Tasi Sándor, a megyei közgyűlés alelnöke a megye további támogatásáról biztosította Létavértest, míg Menyhárt Károly polgármester az eredményekért mondott köszönetet a lakosságnak.
  • Expóval, ünnepi köszöntőkkel, valamint a helyi sport- és művészeti csoportok bemutatkozásával vette kezdetét a negyedszázada városi címet elnyert Létavértes hosszú hétvégi eseménysora a sportcsarnokban. A falon körben az elmúlt 25 év egy-egy esztendejének a város számára jeles eseményeit bemutató, valamint a gazdasági és társadalmi eredményeket megörökítő fényképekkel teli tabló, a terem végében a helyi vadásztársaság trófeáiból berendezett kiállítás, középen pedig a létavértesi kézművesek és élelmiszerkészítők termékeinek bemutatója, kiállítása és kóstolója. Mindekörül pedig sok érdeklődő, akik kíváncsiak voltak a város e jeles ünnepére.

    Eredményes 25 év

    A vendégeket Menyhárt Károly polgármester köszöntötte. Gondolatait a múltból indította, mégpedig azzal az eseménnyel, ami jó negyedszázada tartotta lázban a helybelieket. Létavértes nagyközség önkormányzata nevében a település akkori vezetése és a Debreceni Egyetem néhány oktatója pályázatot írt a a városi cím elnyeréséért. A közösen összeállított társadalmi, gazdaságpolitikai anyagot kiegészítve a település térszerkezeti elhelyezkedésével, a vállalt és teljesített funkciókkal, megerősítve a helység közszolgálati eredményeivel nyújtották be bírálatra. Az ítészek alapos vizsgálódás után Létavértest érdemesnek találták a városi címre. A város a kulcsát 1996 szeptemberében kapta meg.

    – A mai napon az azóta eltelt időszakra emlékezünk – mondta Menyhárt Károly, megemlítve azt, hogy 1712 és 1871 között Nagyléta Biharország 17 mezővárosának egyike volt. – Városi rangját 1996-ban kapta vissza településünk. Ezzel kezdődött a mostani időszámítás. Az elmúlt negyedszázad számos változást, a város életében sok-sok fejlődést hozott. Az elődeinkhez hasonlóan mi sem elégszünk meg az egyszerűbbel, az olcsóbbal csak azért, mert azt más úgy csinálja. Nem tehetjük meg, mert szeretünk a magunk igyekezetével, szemléletével, alaposságával odafigyelni arra, ami a város erejéből megvalósult és ránk bíztak az itt élők. Mindenki alapvető vágya és elvárása, hogy rendezett és igényes lakókörnyezetet teremtsen a portáján. A városvezetésben ugyanez a törekvésünk. Visszatekintve 1996-tól, látjuk, hogy van járóbeteg-szakrendelőnk, iskoláink, sportpálya lelátóval, felújított egyházi épületek, sikeres gazdaságok, termelő- és gyártóüzemek, kézműves produktumok, hagyományőrző csoportok és képzőművészeti alkotók. Átalakult szövetkezetek, megújult vadászati közösség, szőlősgazdák társasága, vízmű, szennyvízhálózat és 66 év elteltével kiaknázott a termálkincsünk. Voltak egyszerűbb dolgok is. Akik a gyerekeiket tiszteletre, alázatra nevelték, akik szívesen segítve dolgoztak együtt az intézményekkel, a várossal, a közért, és akik higgadtan emeltek szót azért, ha valami a normális értékrendhez nem illeszkedett. Ők is sokat tettek a városért. Ma bemutatkoznak a helyi csoportok is a színpadon, itt a teremben a kézművesek, a termelők.

    „Sok ember nagyon sokat tett azért, hogy ez a város ilyen legyen. És ameddig ilyen erőket látunk, nem kell aggódni Létavértesért.”

    Fontosak a civil szervezetek

    – Magasra tette a mércét a város, az itt élők, és ezzel utat, példát mutat a következő időszakra – mondta köszöntőjében Tasi Sándor, a megyei közgyűlés alelnöke, aki hangsúlyozta a civil szervezetek tevékenységének fontosságát, majd a fejlesztésekről és az emberi kapcsolatokról beszélt. – Az itt élők tudtak utat, kerékpárutat építeni, energetikai korszerűsítést végrehajtani, épületeket felújítani, de az emberekről való gondoskodás mintha kimaradt volna az utóbbi időben. Ezért a világjárvány a felelős, de az 5,5 millió beoltottal újabb enyhítések jönnek.

    Kovács Zsolt

    Ezek is érdekelhetik

    Hírlevél feliratkozás
    Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

    Rovatunkból ajánljuk

    További hírek a témában