Felhívás

2021.07.30. 13:05

Kritikus időszak a nyár a véradásban

Két véradás között 56 napnak kell eltelnie, ezért augusztusban egyszer vért adhatnak azok, akik még nem tették meg a nyáron. 

20200102 Debrecen fotó: Matey István MI Hajdú-Bihari Napló 2020 első naplós véradását tartotta meg a Vöröskereszt a Napló szerkesztőségében.

Fotó: Napló-archív

A legmelegebb évszak alapvetően az egyik legkritikusabb időszak a véradásban, a Magyar Vöröskereszt Hajdú-Bihar Megyei Szervezete „véradásváltóra” hívja a megyében élőket vagy nyaralókat. Mindazokat, akik egészségesek, 18-65 év közöttiek, testsúlyuk nagyobb 50 kilogrammnál, véradásra invitálják, és arra kérik, szólítsák meg egy olyan ismerősüket, aki vért adhat, hogy kövesse példájukat. Ezzel a gesztussal segítik, hogy folyamatosan egyenletes és biztonságos szinten álljanak a vérkészletek.

Véradások a közelben

A donor ideje is érték, ezért a Vöröskereszt önkéntesei és munkatársai véradásokat szerveznek megyénkben is, a nagy- és kistelepülések centrumaiban. Az előttünk álló napokban Debrecenben – a hóeleji MÁV-véradáson – a Nagyállomás Kultúrvárójában, a megyeközponton kívül többek között Csökmőn, Polgáron, Kabán, Gáborjánban, Pocsajban, Létavértesen nyújthatják segítő karjukat a véradók. A következő két hétben esedékes időpontokat megtekinthetik a Vöröskereszt megyei oldalán.

Maszkot, iratot hozzon

Vért biztonságos körülmények között adhatnak a donorok továbbra is. A véradás helyszínén – hasonlóan az egészségügyi intézményekhez – továbbra is érvényesek a védelmi szabályok is. A maszkviselés, a kézfertőtlenítés kötelező. A Vöröskereszt önkéntesei továbbra is emlékeztetnek arra, hogy személyi iratait és TAJ-kártyáját hozza magával minden véradó.

Vért adni nem csak azért érdemes, mert három emberen segítünk vele, hanem azért is, mert a mintacsövekbe levett vért minden alkalommal kivizsgálják, függetlenül attól, hogy a donor hányszor adott vért. Kötelező tesztek a HIV, Hepatitisz-B-, Hepatitisz-C-, luesz-, szifilisz-kimutatás és a vércsoport meghatározás.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában