Kell a kölcsönös bizalomerősítés

2021.07.31. 13:36

Kéthetes programsorozat indult Újlétán a romák felzárkóztatása jegyében

A kultúra, az oktatás, a sport és a szabadidő hatékony eltöltése adott keretet egymás kölcsönös megismerésének.

Fotó: Ferencz Vivien

A társadalom peremén élők és a többség közötti szociális, kulturális szakadék áthidalása a célja annak a kéthetes eseménysorozatnak, amely európai uniós forrásból valósul meg Újlétán, a „Szegregált élethelyzetek felszámolása komplex programokkal (ESZA)” című projekt keretében.

Fotó: Ferencz Vivien

A program legfontosabb célja a szegregált lakókörnyezetben, mélyszegénységben élő, hátrányos helyzetű emberek társadalmi felzárkózásának és integrációjának segítése, a településen található szegregátumokban élők életkörülményeinek, valamint a képzettségi szintjüknek és ezzel párhuzamosan a munkavállalási potenciáljuknak a javítása. A tervezett beavatkozások nélkülözhetetlen előfeltétele a helyi bizalom megteremtése és megerősítése, ennek érdekében kéthetes eseménysorozat valósul meg Simon Csaba szociális szakember szervezésében és koordinálásával. A két hét során elsősorban a kultúra, az oktatás, a sport, valamint a szabadidő hatékony eltöltése adott keretet egymás kölcsönös megismerésének, az együttgondolkodásnak és a közös cselekvésnek.

Sokszínű program

A program nyitányaként az első héten Szimáné Tóth Erzsébet polgármester köszöntőjét, valamint Balogh Gyula író, költő előadását hallgathatták meg az érdeklődök. A község múltjából szemezgetett érdekes történetek felidézésével nemcsak a régi korok küzdelmei elevenedtek fel, hanem a táj és a hely megtartó erejének fontossága, valamint a közösségi összefogás szükségszerűsége is előtérbe került. Ezt a gondolatsort folytatta Ferencz Vivien vámospércsi képzőművész nagy sikerű fotókiállítása, amelyet Vitéz Ferenc író, költő, szerkesztő nyitott meg. A község természeti szépségeit, valamint épített környezetét művészi módon megörökítő, „A létezés igekötői” címet viselő tárlat előkészítette az újlétai helyi kézműves termékek bemutatását, melynek során finom tormakészítmény megkóstolására is lehetőség nyílott.

Pénteken Gerő Ildikó területi igazgató, Kocsis Csaba előadóművész, valamint Mohácsi-Fekete Katalin és Mező-Keller Emese magánszemélyek közreműködésével a romák felzárkóztatásának esélyeiről szervezett kerekasztalbeszélgetést Balogh Gyula. Az eseményen ott volt néhány helyi fiatal is, akik élettörténeteket, a tanulás és az elfogadás fontosságát, továbbá a romák közötti különbségekből fakadó problémákról is hallhattak.

A rendkívül sokrétű programsorozat keretében Kiss Csaba festőművész képeinek kiállítása, kispályás futballtorna, egyéni- és csapat sakkverseny, generációkat megmozgató kerékpáros szabadidős rendezvény, kulturális és folklór nap, koncert, valamint számos önkéntes program, így többek között a helyi Gyermekház kerítésének a festése is megvalósításra vár.

KZS

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában