milliós gyártás

2021.07.09. 12:47

Jó minőségű, ingyenes tankönyvekkel indulhat a szeptember – fotókkal

Gördülékenyen halad a nyomdai munka Debrecenben, minden kiadvány elkészül szeptember 15-ig.

Fotó: Kiss Annamarie

Maruzsa Zoltán köznevelésért felelős államtitkár péntek délelőtt látogatott el az Alföldi Nyomdába, ahol folyamatosan dolgoznak a munkagépek, hogy szeptember 15-ig minden diák megkaphassa a tankönyveket. A sajtótájékoztatón elmondta: 13,3 millió tankönyv gyártása van folyamatban, ebből valamivel több mint 10 millió készül Debrecenben.

Maruzsa Zoltán, Kósa Lajos, Papp László | Fotó: Kiss Annamarie

Az állami tankönyvellátásban sok változása volt: az oktatáshoz szükséges kiadványok 2020 óta ingyenesek a köznevelésben és szakképzésben is, míg 2010 előtt csak a diákok fele juthatott hozzá ingyenesen. Ekkor 15 milliárd forintba került, mára csökkenteni tudták az árát, így a költség 13 milliárd forint, mindez a jó minőség megtartása mellett. Folyamatos a tartalmak megújítása is: tavaly módosult a Nemzeti Alaptanterv, ezzel az 1., az 5. és a 9. évfolyamon átdolgozott tankönyvekkel kezdték meg az előző tanévet, most a 2., a 6., és a 10. évfolyamra készültek el a szükséges átdolgozások. Ezzel 105 új közismereti és 23 sajátos nevelési igényű tanulónak készülő fejlesztés valósult meg, illetve miniszeri felhívásra 78 új piaci és egyházi kiadású tankönyv került fel a jegyzékre.

A versenyképesség kulcsa

A tankönyvgyártás aktuális helyzetéről és a debreceni nyomdakultúra történetéről egyaránt szó volt az Emmi, Debrecen önkormányzata és az Alföldi Nyomda közös sajtótájékoztatóján. Maruzsa Zoltán államtitkár emlékeztetett, hogy tavaly tavasszal az okostankönyv-funkció is megjelent, ezáltal az 5.-től a 12. évfolyamig az első nyolcvan közismereti tankönyv lett elérhető digitális formában. Folyamatos a dokumentumok frissítése; szeptemberre minden felső tagozatos és középiskolás a legújabb kiadásokat töltheti majd le a felületről.

Papp László polgármester úgy fogalmazott,

a debreceni nyomdakultúra szorosan összefonódik a várossal: a nyomdai tevékenységnek meghatározó szerepe van abban, hogy Debrecen meghatározó várossá vált.

– Az Alföldi Nyomdára ma is úgy tekintünk, mint a város egyik ékkövére, mely rendkívül fontos szerepet tölt be nemcsak a magyar, hanem az európai könyvnyomtatásban is, emellett a magyar tankönyvek is itt készülnek – tette hozzá. A „nemzet aranya” néven a Magyar Nemzeti Bank aranykészletével párhuzamot vonva Papp László úgy fogalmazott: az Alföldi Nyomdában évről évre a nemzet „szellemi aranya” képződik, ezen a helyen készülnek ugyanis azok a könyvek, melyek a jövő generációi számára nyújtanak kapaszkodót a helyes gondolkodáshoz, a tudományok és a tanulmányok elsajátításához, ezzel biztosítva az ország versenyképességét, a sikerességét. – Debrecen olyan strukturális alapokkal rendelkezik, melyekre az ország és a kormányzat is fontos törekvéseket építhet – tudatta. Papp László beszélt a Debrecenre jellemző pozitív hozzáállásról is, mely az oltóanyaggyárhoz hasonlóan a tankönyvgyártásban is kiemelkedő stratégiai szerepet tölt be.

Fotó: Kiss Annamarie

Kósa Lajos országgyűlési képviselő először az Alföldi Nyomda múltját, létrejöttének körülményeit, jelentős piaci tevékenységét fejtette ki. Kiemelte: az ország első jogfolytonos vállalataként a nyomda mindig a város és a református egyház tulajdonában állt. Ezt csak az államosítás szakította meg, majd a jogfolytonosság megtartása érdekében Debrecen és az egyház is egy-egy részvény tulajdonosa lett, így akadályozva meg az esetleges privatizációt.

„A történelmi örökség akkor a legértékesebb, ha nemcsak múzeumi tárgyként tekintünk rá, hanem eredeti feladatait erős piaci jövő reményében folytathatja tovább”

– összegzett végül.

Tőczik Zsolt, a Könyvtárellátó Nonprofit Kft. ügyvezető igazgatója hangsúlyozta: idén sem a gyártás, sem a határidő nem változott az előző évekhez képest, de a világjárvány miatt sok nehézséggel néztek szembe a Kello és az Alföldi Nyomda munkatársai, akiknek a pandémia legnehezebb időszakában is személyesen kellett helytállniuk. – A rendelés folyamata június 30-án zárult csak le, de a májusi rendelések alapján már korábban el tudták kezdeni a munkálatokat. A könyvellátóhoz július 25-ig kell beérkezniük a kiadványoknak.

György Géza, a debreceni könyvnyomtatás több mint négy évszázados hagyományával rendelkező Alföldi Nyomda vezérigazgatója megjegyezte: 2021 fontos évfordulója vállalatnak.

„Az 1561-ben létrejött Alföldi Nyomda azért tudott évszázadokon keresztül folyamatosan működni s fennmaradni, mert két nagy intézmény áll mögötte: Debrecen városa és a református egyház”

– mutatott rá.

Az együttműködésnek köszönhetően a tankönyv jelenlegi bruttó átlagára most 653 forint, míg néhány éve még ezer forint volt. A magánkiadók tankönyveivel együtt 15 millió kiadvány érkezik be a Kellóhoz, ezeket augusztus 1-től a könyvellátó munkatársai ötszáz diákmunkás segítségével csomagolják össze celldömölki és üllői raktárhelyiségeikben.

SZD

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában