könnyebb közlekedés

2021.07.22. 17:19

Jelentősen csökkenti a forgalom torlódását az új kanyarodó sáv

A jobbra kanyarodó sáv mellett gyalogos- és bicikliút is épült.

Fotó: Kiss Annamarie

Átadták a Vágóhíd utca-Hajnal utca kereszteződésében létrehozott új, jobbra kanyarodó sávot csütörtökön. A beruházás célja a közlekedési tehermentesítése és a forgalom felgyülemlésének csökkentése volt.

„Egy rendkívül hasznos fejlesztés műszaki átadás-átvételén vagyunk túl. A Vágóhíd utca-Hajnal utca kereszteződésének átépítése a keleti városrész közlekedési helyzetének javítása szempontjából kulcskérdés volt”

– emelte ki Papp László polgármester a sajtótájékoztatón. Beszédében kiemelte, Debrecen 2021-es költségvetésének legnagyobb része – fejlesztések vonatkozásában – a közlekedésről szól. – A város dinamikus gazdasági növekedése a közlekedés növekedésének terhét hozza magával. Nyugodtan állíthatom, hogy a város vezetése nem dugja homokba a fejét, a lehetséges összes forrást és problématérképet megvizsgálva reális megoldásokat kínálunk. A Vágóhíd utca irányából a belváros irányába eddig tapasztalható nehézségeket egy külön jobbra kanyarodó sávval kezeljük. A tapasztalatok rendkívül pozitívak. Jól látható mind a reggeli, mind a délutáni csúcsban, hogy nagyon sokat jelent a keleti városrész felől érkezők számára ez a sáv. A csomópont átépítése egy, a város egészére kiterjedő közlekedési fejlesztés része, amelyben vannak önkormányzati és állami beruházások is.

A sáv a Nemzeti Infrastruktúra Fejlesztő Zrt.-hez köthető beruházás, csakúgy mint a Balmazújvárosi úti körforgalom átépítése, amely szintén az elmúlt időszakban készült el, a város nyugati forgalmának közlekedési nehézségeit segítendő.

Papp László hozzátette, néhány héten belül kezdődik a város egyik legforgalmasabb csomópontjának fejlesztése a Bem tér-Füredi út, valamint a Nyíl utca-Hadházi út kereszteződések átépítésével. Ebben a csomagban a Hétvezér utcai csomópont, illetve a Füredi út-Szabó Lőrinc utca kereszteződésének átépítése is szerepel.

Jelentős könnyebbség

Pósán László országgyűlési képviselő az eseményen a beruházás fontosságát méltatta. – A város déli és keleti részeiben a vasútvonal jelentősen megnehezíti a közlekedést, melyet három híd tud valamelyest megoldani. Ezért amikor az ott lakók munkába mennek, vagy iskolába, óvodába viszik a gyermekeiket, a forgalom összesűrűsödik néhány ilyen átkelőhelyre. Így minden olyan javítás, ami megkönnyíti az áthaladást, meggyorsítja a közlekedési tumultus levezetését, kifejezetten üdvözlendő, és az itt élők hétköznapi életében jelentős könnyebbséget fog okozni – összegezte a képviselő, aki bízik abban, hogy a közeljövőben a Vágóhíd utcai felüljáró felújítása is megtörténhet.

Pántya József, a NIF Zrt. útfejlesztési igazgatója hangsúlyozta, a jövőben is számos feladatuk lesz még a várossal karöltve. Beszédében kitért a Vágóhíd utcai csomópont fejlesztésének részleteire is. – 160 méter hosszan épült meg a jobbra kanyarodó sáv, 147 méter gyalog-és kerékpárút kialakításával. A beruházás 98 millió forint értékben, hazai forrásból valósult meg – emelte ki.

PSZ

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában