közlekedés

2021.07.12. 07:30

Helyreállt a régi rend, már sokkal könnyebb parkolót találni a debreceni fizetős zónákban

A díjköteles időszak első hetén a szokottnál több büntetést osztottak ki a városban, mára ez az arány is normalizálódott.

Fotó: Raffer Attila

Május 25-étől a debreceni autósok mindennapjaiba is visszatért a régi reflex: aprót keresni vagy az okostelefon után nyúlni, ha valamiért a díjköteles zónán belül kell letenniük a járművet. Országszerte, így megyeszékhelyünkön is bő egy év után kell ismét fizetni a parkolásért, ennek hatása pedig viszonylag tisztán kivehető, ha valaki a forgalmasabb, térítéses belvárosi övezetben szeretne magának helyet találni. Ahogy az várható volt, megszűnt a csúcsra járatott kihasználtság ezeken a területeken, a sofőröknek parkolóvadászat közben nem kell már hosszú percekig körözniük, érezhetően szellősebbek lettek a várakozóhelyek.

„A felszíni parkolás újra fizetőssé válásával egy időben Debrecen parkolóiban megszűnt a zsúfoltság is”

– erősítette meg a tapasztaltakat portálunknak Nyikos István, a DV Parking Kft. ügyvezetője, amikor az első bő hónap benyomásairól érdeklődtünk. Hozzátette, a város központjához közel található területeken viszonylag rövid időn belül lehet szabad parkolóhelyet találni.

Sok autós érzékelhette, hogy a díjmentes időszakban talán a Széchenyi utcán, a Debreceni Ítélőtábla melletti kavicsos parkolóban uralkodott a legnagyobb káosz. Itt a leterheltebb időszakokban, jellemzően a hétköznap reggeli és a délutáni csúcs között gyakran szabálytalanul, az át- és kijutási útvonalakat blokkolva, egymást akadályozva várakoztak a járművek.

A helyes közlekedési rendet tábla is jelzi | Fotó: Raffer Attila

Nyikos István válaszában rámutatott, a díjkötelesség miatt itt sincs már zsúfoltság. – A pandémiás időszakra vonatkozóan általánosságban elmondható, hogy parkolóhelyhiány alakult ki. Az autókkal szinte sehol nem lehetett megállni, nem lehetett parkolóhelyet találni. Jól mutatja ezt a Széchenyi utcai parkoló kihasználtsága is, ahol már sok esetben egyes gépkocsik szabad mozgását akadályozva, a kialakult szokásokat elfelejtve, szabálytalan várakozással bosszúságot okozva történt parkolás. Itt nehezítette a várakozást, hogy a talaj burkolata miatt nem lehet a parkolóhelyeket kijelölni. A fizetős parkolás újraindulásával itt is megszűnt a tumultus – közölte az ügyvezető.

Hézagos sorok, szabad útvonalak: a Széchenyi utcai kavicsos parkoló július 9-én délelőtt | Fotó: Raffer Attila

Feledékeny sofőrök?

Nyikos István tájékoztatásából az is kiderül, az autósok a hosszú díjmentesség után némileg nehezen rázódtak vissza a fizetős rendszerbe Debrecenben, az első pár napban a szokottnál több büntetést osztottak ki. – A fizetőparkolás visszaállását követően a társaságunk újra elkezdte a díjfizetés ellenőrzését. Összességében elmondható, hogy a pandémiás időszakot követően a jogkövetés csak lassan állt vissza – húzta alá. Erre erősít rá az a tény, miszerint

a május végén kezdődő díjköteles időszak első hetén a kihelyezett pótdíjak száma az előző időszak hasonló időintervallumára vetítetten közel duplájára emelkedett. Az ügyvezető hozzáfűzte, mára ez a szám megközelíti az előző időszakok szintjét.

A díjkötelezettség azonban egy másik jól ismert jelenséget is visszahozott a cívisvárosba, újra megtelítődtek ugyanis a fizetős övezetekhez közeli ingyenes parkolók. Nyikos István érdeklődésünkre elöljáróban megjegyezte, a nem fizetős parkolóhelyek kihasználtságát társaságuk csak részlegesen figyeli. – A tapasztalat szerint a város központjához közeli területeken újra teljes kihasználtsággal működnek, a viszonylag kis gyaloglási távolságok miatt – osztotta meg az ügyvezető, hozzátéve, sajnos elsősorban a zöldterületeken történő várakozás vált gyakoribbá ezeken a területeken. (Erről a problémáról több cikket is olvashattak a közelmúltban portálunkon.) – A pandémiás időszakban sokan azt gondolták, hogy ebben az időszakban a KRESZ szabályait sem kell betartani. A parkolási díjfizetés visszaállításával jelentősen csökkentek a közlekedési szabályokat megszegő várakozások is – tudatta Nyikos István.

A szabályok betartását a Debreceni Közterület Felügyelet munkatársai folyamatosan ellenőrzik. Érdeklődésünkre Tőzsér Gyula, a felügyelet hatósági osztályvezetője emlékeztetett, a „Megállni tilos” és a „Várakozni tilos” táblák hatálya alatti parkolásért egyaránt 10-10 ezer forintos helyszíni bírságra számíthat a szabálytalankodó. Közös kontroll is történt már: a fizetős övezetekben a DV Parking ellenőrizte, hogy az autósok megváltották-e a jegyet, ha szabálytalanságot tapasztaltak, a közterület-felügyelet intézkedett.

RA

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában