közmeghallgatást tartottak

2021.07.02. 11:36

Hatalmas összegre pályázik Berettyóújfalu 2021 és 2027 között

Újabb ipari parkot építenek, az utak építésére eddig nem látott támogatás állhat rendelkezésre a következő években.

Muraközi István mutatja az aszfaltozásra váró utak listáját a közmeghallgatáson | Fotó: Kovács Péter

Fotó: KOVÁCS PÉTER

Közmeghallgatást tartott a berettyóújfalui önkormányzat szerdán délután a Városháza nemrégiben felújított tanácstermében. Muraközi István polgármester a rajta kívül még jelen lévő nyolc önkormányzati képviselőtársának, valamint a közel ötven érdeklődőnek elöljáróban elmondta, a hagyományok szerint novemberben tartanák a közmeghallgatást, ám az 2020-ban a pandémia miatt elmaradt, és most, június utolsó napján pótolják. Most azonban – mondta a polgármester – jó már a távlatokba nézni, a fejlesztésekről beszélni, hiszen új európai uniós pénzügyi ciklus kezdődött, és ebben Berettyóújfalu mintegy 3 milliárd forint támogatást szeretne megszerezni. Hogy milyen fejlesztési területeken? Ez derült ki Muraközi István közmeghallgatáson elhangzott beszédéből.

Fotó: Kovács Péter

Lesz pénz kövesutakra

A látványtervekkel, térképekkel szemléletessé tett tájékoztatóját azonban egy korábbi pályázattal, a határon átnyúló ROHU-programban 995 ezer euróval finanszírozott piac megújításával kezdte a városvezető. – Elbontjuk az úgynevezett tevesátrat, amely egyébként sem nyerte el az újfaluiak tetszését, nem váltotta be a hozzá fűzött reményeket, majd a területen felépül egy kétszintes épület. A földszinten biztosítjuk a helyet az agrárképzési centrumnak, az emeleten pedig a későbbiekben igény szerint üzletek kaphatnak helyet.

„Növeljük a piac zöldterületét, javítjuk a vízelvezetést, térkövezünk, kiépítjük az elektromos ellátórendszert. A munkálatok leghamarabb ősszel kezdődhetnek, a kivitelezés egy évig tart körülbelül.”

Az idő alatt, egyelőre úgy tűnik, a Millenniumi út és a Népliget körül lévő parkolóban lesz a piac – részletezte Muraközi István a piac terveit. A közmeghallgatás résztvevői a piac építésének körülményeiről, részleteiről, valamint az építkezés alatt az árusítási lehetőségekről kérdezték a városvezetőt, aki elmondta: az árusok véleményét kikérve, javaslataikat meghallgatva alakítják ki a piacozás rendjét, továbbá az építkezés minden lényeges lépéséről tájékoztatják majd őket.

A hallgatóság kérdései a piacról szóltak | Fotó: Kovács Péter

Áttérve a 2021–2027 között esedékes európai uniós pályázatok témáira, a városvezető elmondta, hogy azokat a képviselők, magánszemélyek javaslatai alapján a megyei önkormányzattal is egyeztetve alakította ki a város. Ebben kiemelt szerepet kap a belterületi utak építése. Ez azért is kardinális kérdés Berettyóújfaluban, mert a városban jelenleg 89 utcában összesen 28 kilométert meghaladó hosszúságban nincs kövesút.

„A jelenlegi kilátásaink szerint még ennyi pénz soha nem állt rendelkezésre útépítésre. Minimálisan 100 millió forint, de ez lehet akár 500 millió is.”

A város választási körzeteinek képviselőivel egyeztetve határozzuk meg az aszfaltozandó utcák körét. A pályázati kiírás szerint legalább 200 méter hosszúságúnak kell lenni egy-egy készülő útnak – hangsúlyozta a városvezető, majd áttért a város gazdasági életére. Elmondta, beteltek az ipari parkok, és a befektetői érdeklődést mutatja, mihelyst pályázatot írnak ki ipari terület használatára, arra azonnal akad jelentkező. Ipari parkban csak önkormányzati tulajdonú területben gondolkodnak. Most a 42-es főút Földes felé vezető szakasza mellett egy 30 és egy 9 hektáros területet közművesítése szerepel a terveikben.

Muraközi István mutatja az aszfaltozásra váró utak listáját a közmeghallgatáson | Fotó: Kovács Péter

Sportpálya és a csonkatorony

Az élhetőbb település pályázati témakörben számos tervezett fejlesztésről tájékoztatott Muraközi István. Folytatódik a csapadékvíz- és belvízelvezető rendszer kiépítése, a parkosításban a városközpontból haladnak a külsőbb részek felé, továbbá számos helyen bővítik a parkolási lehetőséget.

Bár kevés a parkolóhely, a parkolási díjat nem vezetik be.

Új gépkocsileállókat létesítenek az áruház mellett, a művelődési ház szomszédságában, a sportcsarnoknál, a szentmártoni városrészen, valamint a Csendes temetőbe vezető úton. Ez utóbbival kapcsolatban a polgármester elmondta, hogy néhány év elteltével ez lesz a város temetője, mivel a jelenlegi hamarosan betelik. A városi sporttelep futópályáját felújítják, és egy olyan szabadtéri kondiparkot hoznak létre, amely idővel sportcentrummá alakítható. A jelenlegi piaci tevesátrat e fölé telepítik. A buszmegállók egységes arculatot kapnak. Az idegenforgalmi beruházásokban a korábbi, már jól vizsgázott Berettyóújfalu–Bakonszeg–Zsáka konzorciummal kívánnak előrelépni. A következő években a csonkatorony környezetében egy látogatóközpontot alakítanak ki, egy külterületi úttal pedig összekötik a fehér templommal. A külterületi utak felújítását is folytatják, ebben hangsúlyos szerepet kap a herpályi csonkatoronyhoz vezető Monostori utca – zárta jövőbe mutató gondolatait Muraközi István.

Kovács Zsolt

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában