nehéz helyzetben

2021.07.05. 07:30

Egyedül nem boldogul a lábbeteg néni, aki a mopedjét se használhatja

Segítő nélkül az akkumulátort nem tudja ki-beszerelni és a lakásba felcipelni.

Fotó: Vass Attila

Végső elkeseredésében fordult a Naplóhoz a Cívis utca egyik panelházában lakó olvasónk, Novák Irén, akinek mindkét lába évek óta térdprotézises, beteg, duzzadt. A 22 éve egyedül és szerény körülmények között élő nő bottal is csak nagyon nehezen tud járni, és hiába kapott kedvezményesen (de így se olcsón) elektromos kis járművet a könnyebb helyváltoztatása érdekében, azt sem tudja használni. Hogy miért?

Amikor meglátogattuk a földszinti otthonában, megmutatta azt is, hogy a 2020 novemberében beszerzett „motort” a pincében kell tárolnia, mivel a lakásba nem tudja felvinni. A mostani pincehelyisége azonban csak nehezen érhető el, és konnektor sincsen benne. Az akkumulátortöltési lehetőségekkel kapcsolatos kérdésünkre azt is elmondta, hogy segítség híján az akkut nem tudja kiszerelni, és a súlya miatt felcipelni se képes azt a lakásba.

Fotó: Vass Attila

Megfellebbezheti a döntést

Mindezek miatt egyrészt azt szeretné, ha a könnyebb ki-bejutás érdekében megkaphatná az egyik nagyobb pincehelyiséget, másrészt pedig, hogy szakemberrel konnektort és áramfogyasztás-mérő eszközt szereltethessen oda. Azt természetesen vállalja – hangsúlyozta panaszosunk –, hogy kifizeti az elektromos munkák költségét. E tervei megvalósítása érdekében beszélt a közös képviselővel is, aki viszont sajnos nem támogatta az elképzeléseit. Igaz, júniusban összehívott egy lakógyűlést Novák Irén kérései ügyében, ám a jelenlévők nem szavazták meg azokat.

A Napló megkereste a közös képviselőt is, arról érdeklődve, hogy milyen emberséges megoldást lehetne találni a beteg lábú asszonynak. A közös képviselő elöljáróban arra hívta fel a figyelmet, hogy ő egyedül nem adhat engedélyt ilyen ügyben, emiatt hívta össze a lakógyűlést. A pince közös tulajdon, egyeztetni kell róla a többi érintettel is, ugyanakkor azért se szavazták meg Novák Irén előterjesztését, mert félnek, hogy töltés közben a pincében hagyott akkumulátor tüzet okozhat. Főként, hogy a kérelmező nő korábban is már többször rosszul lett, és a tűzoltóknak kellett betörniük az üveget – jelezte a közös képviselő, s ezek kapcsán azt is nyomatékosította, hogy olyankor Novák Irén a közös költségből fizettette ki a helyreállításokat.

Fotó: Vass Attila

A közös képviselő ugyanakkor arra is felhívta a figyelmet, hogy amennyiben Novák Irén nem ért egyet a lakógyűlés határozatával, akkor megtámadhatja azt a bíróságon. Javasolta azt is, hogy próbáljon meg megegyezni valamelyik közeli garázstulajdonossal, akinél tárolhatná és tölthetné az elektromos járművét.

Bízik az emberséges segítőkben

A fentiek kapcsán Novák Irén kérdésünkre elmondta, hogy pereskedni nem akar, és egy rossz tapasztalata miatt nem szívesen igényelne szociális segítőt se, aki közreműködne az akkumulátor ki-beszerelésében és töltésében. Korábban ugyanis járt hozzá egy segítő, és akkor eltűnt a lakásból 30 ezer forint.

Fotó: Vass Attila

A kisnyugdíjas Novák Irén mindenesetre bízik abban, hogy talál olyan személyt, aki emberséges hozzáállással, ötlettel, illetve tényleges felajánlással tud segíteni neki abban, hogy használni tudja a „rehabos” járművét. Reméli azt is, hogy ebben az esetben a beteg lábai is hamarabb gyógyulhatnának.

Vass Attila

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában