139 éves lett

2021.07.17. 13:30

Családi programokkal ünnepelték a Zsuzsi „születésnapját”

Nem kevesebb, mint 139 éve zakatol Debrecen legidősebb hölgye, a Hármashegyalján meg is ünnepelhették.

Fotó: Molnár Péter

A Hármashegyi pihenőerdőben, a debreceni kisvasút végállomásán egész napos családi programokkal várták szombaton a szervezők a családokat. Futóverseny, ugrálóvár és gyermekkoncert is szórakoztatta mindazokat, akik együtt kívántak ünnepelni a Zsuzsival. A délelőtt a Hajdú-Bihar Megyei Rendőr-főkapitányság lovasbemutatójával indult, és ahogy megérkezett következő utasaival az ünnepelt, úgy gyarapodott a zöldövezet ünneplő sokasága. Akik jártak már a Zsuzsival Hármashegyalján, tudhatják, minden alkalom gyermeknappal ér fel, amikor programot hirdet a társaság. Így volt ez most is: nem tudni, hogy a szülők vagy a gyerekek örültek jobban annak, hogy a friss levegőn minden program ingyenes volt.

Szerveztek kézműves foglalkozást is a fenntarthatóság jegyében, rendületlen lelkesedéssel gyártotta az először lehetetlennek tűnő megrendeléseket a lufibohóc, mialatt az egyébként tekintélyt követelő megjelenésű rendőrök atyai gondoskodással mutatták be paripáikat a legkisebbeknek. Nem kellett sokáig nyomoznunk amiatt sem, hogy felleljük a békebeli családi találkozók legfontosabb hozzávalóit. Volt tombola, amiről tudhatjuk, bármit is nyerünk a szelvénnyel, a nyeremény mindig értékes kincs. Volt vattacukor, mint mindig, a második fele most is a szülőknek jutott, és ahogy szokás, egy jó ideig mindenhez ragadtak az apró kezek.

Az 5. Bocskai Lövészdandár harcjármű- és fegyverzeti bemutatóval is készült, míg a „szülinapi zsúr” társszervezője, a Hajdú Rendészeti Sportegyesület természetjárás, a természetvédelem és a sport szépségeire hívta fel a figyelmet, illetve hangot adtak a Mozgásban az Erő Sportfesztiválnak, valamint a teljes évet átölelő PrevenTúra Természetjáró Kupa záróünnepségének is.

A nap megható különlegessége az volt, hogy az odaérkező szülők többsége évtizedekkel előtt olyan idős korában utazott a Zsuzsival, mint amekkorák most az ő gyermekeik.

– A kisvasút a járvány időszakában töretlenül készült az újranyitásra, míg a korlátozásokat arra használták ki, hogy Debrecen egyik legfontosabb debreceni kultúrtörténeti értékét ápolják, korszerűsítsék fogalmazott köszöntőjében Makóné Fogarasi Hajnalka, a Zsuzsi Erdei Vasút ügyvezető igazgatója.

Teherszállítónak indult

A Zsuzsi Erdei Vasút az ország legrégebben működő erdei vasútja; első 21,5 kilométeres szakaszát a debreceni fatelep és Nyírmártonfalva között 1882. július 16-án, azaz éppen 139 évvel ezelőtt nyitották meg. Ennek évfordulóját ünnepelte szombaton a szinte teljesen megújult Zsuzsi vonat. A kisvasutat eleinte teherszállításra, később személyszállításra is használták, míg 1978 óta kirándulóvonatként rója a kilométereket a Debrecen környéki Erdőspuszták varázslatos tájain.

SZD

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában