Mérföldkő a betegellátásban

2021.07.29. 13:02

Augusztustól új, egységes rendszer kezdődik az ügyeleti ellátásban

A megyei betegeket ellátását is Debrecenben végzik egy mintaprogramnak köszönhetően.

Fotó: Molnár Péter

„Új korszak köszönt be azzal, hogy augusztus 1-től mind a felnőtt, mind a gyermekgyógyászati alapellátási ügyelet – az Országos Mentőszolgálat felügyelete mellett – a Klinikai Központban valósul meg”

– mondta Szabó Zoltán, a Debreceni Egyetem Klinikai Központ elnöke csütörtökön, az ügyeleti ellátás változását ismertető sajtótájékoztatón.

– Az elmúlt években mind az Országos Mentőszolgálattal, mind a város vezetésével történő együttműködésünk sikertörténet volt, és azt gondolom, hogy ez alapja lehet a jövőbeli közös tevékenységeinknek is – tette hozzá.

Modellváltást terveznek

A felnőtt alapellátási ügyeletet ezentúl a Sürgősségi Klinika épületében végzik el a szakemberek, a gyermekgyógyászati és a fogorvosi ügyelet rendszere azonban nem változik.

Az eseményen Széles Diána alpolgármester emlékeztetett: a múlt heti közgyűlésen megindokolta a döntést. – Fontos egészségügyi alapellátási modellváltáson gondolkodunk, amely szerint Hajdú-Bihar megyében egységes rendszerben kezelnénk az ügyeleti ellátást. Ezt az elképzelésünket szolgálja a mostani intézkedés is. Minderre azért van szükség, mert sok kistelepülés képtelen volt finanszírozni az ügyeleti ellátást, és szerettek volna a cívisvároshoz csatlakozni. A kormány ezért teljes, egységes megyei betegellátására egy pilotprojektet indított – ismertette, hozzátéve, a mintaprogramtól azt várják, hogy megszüntesse a felesleges orvos-beteg találkozásokat.

Dr. Pápai György, az Országos Mentőszolgálat orvos igazgatója arról beszélt a tájékoztatón, hogy a most bevezetett egykapus rendszert már évtizedek óta világszerte elismerik.

– Az egységesség a mentésirányítással kezdődik, és folytatódik az ellátási protokollokkal. A betegek hívása a debreceni mentésirányítóhoz fut be, így az Országos Mentőszolgálat központi diszpécserszolgálata elvégzi az elsődleges tájékoztatást, és oda irányítja a beteget, ahová szükséges. Újdonság továbbá a betegmegfigyelés, amellyel tehermentesíthetjük a Sürgősségi Klinikát, valamint a felvevő osztályokat – sorolta. Hozzátette továbbá, hogy

augusztus 1-től a már meglévő 18 telephelyet további hárommal kiegészítve az egész megye alapellátási ügyeleti szolgálatát az OMSZ végzi el.

A magas betegbiztonságért

Korcsmáros Ferenc, az Országos Mentőszolgálat regionális igazgatója a helyszínen körbevezette a sajtó képviselőit. A bejáráson szemléltette, hogy az egykapus rendszernek köszönhetően a jövőben nem a betegnek kell megkeresni a megfelelő ellátóhelyet. Az ajtón belépve, már a betegfelvételi helyiségben eldől, hogy az alapellátási ügyelet folytatja a beteg kivizsgálását, vagy a sürgősségi klinikára kap felvételt.

Fotó: Molnár Péter

Az ambulancián az orvosi ügyeleti ellátást végzik. – Szélesítettük a betegállapot meghatározását és a helyes betegút megállapítását szolgáló eszközrendszert. A betegellátóhelyen megtalálható az alapvető orvosdiagnosztikai eszközök mellett minden életmentő ellátáshoz szükséges eszköz- és gyógyszerkészlet is. Lehetőség van itt direkt kardiológiai konzultációra, ami óriási betegbiztonságot növelő tényező, hiszen egyszerűsíti a betegutat. Ha az EKG-n olyan eltéréseket látunk, amelyek kardiológiai szempontból egyértelműen beavatkozást igényelnek, akkor a beteg útja tisztázott. Emellett labordiagnosztikai eszközök is megtalálhatóak itt – ismertette Korcsmáros Ferenc.

A bejáráson egy sürgősségi ügyeleti szolgálatot ellátó mobilegységet is bemutattak. A gépjárművek arculati elemekkel rendelkeznek, de megkülönböztető jelzéssel és rádiós telekommunikációs rendszerrel is felszereltek.

Fotó: Molnár Péter

A mobilegységek magas szintű eszközrendszere jelentősen túlmutat a korábban megszokott háziorvosi ügyeleti eszközrendszerén, erre azért van szükség, mert ezek az autók bizonyos esetben mentési ellátásba is bevethetők.

BBI

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában