Iskolát és tantestületet épített

2021.07.07. 08:00

Apáczai Csere János-díj koronázta meg Gólya Györgyné pedagógusi munkásságát

Az elismerést nemrég vette át.

Kiemelkedő oktatási munkájáért Apáczai Csere János-díjat adományozott Kásler Miklós, az emberi erőforrások minisztere Gólya Györgynének, a Szent Mihály Görögkatolikus Óvoda, Általános Iskola és Alapfokú Művészeti Iskola vezetőjének.

Gólya Györgyné nem kis büszkeséggel mutatja az elismeréseket. Lakóhelyén, Nyíradonyban generációkat tanított, oktatott, nevelt az iskolában | Fotó: Molnár Csilla

Segítők mindenütt

– A tanítóképző főiskolán is a pedagógia sokszínűségével ismerkedtem meg, s aztán mikor 1980-ban elkezdtem tanítani, az osztályaimba járók mindig is nagyon különböző, színes egyéniségű diákokból álltak, tehát meg kellett tanulnom különböző módon tanítani őket. Majd mikor elmélyültem a Zsolnai-módszerben, láttam a korábban ösztönösen alkalmazott differenciálás hasznát. Egyformán fontos volt számomra a felzárkóztatás és a tehetséggondozás is, már abban az időben is jól szerepeltek tanítványaim az országos versenyeken – emlékszik vissza pályája kezdetére Gólyáné Ilike.

Diákönkormányzatot segítő tanár is volt, számos házi versenyt rendezett. 1991-től folyamatosan táboroztatással is foglalatoskodott, 2003-ban pedig az Integrációs Pedagógiai Rendszerben mélyült el. Gólya Györgyné tíz esztendeje áll a görögkatolikus egyház által átvett intézmény élén.

Fotó: Molnár Csilla

– Soha nem lázadoztam semmiféle munka ellen. Bármi volt, azt elvégeztem. Mikor az iskolaszervezés elindult, az egyházi vezetés Szabó Bernát Sándorné, a Szent Miklós-iskola igazgatója által talált rám, s engem kértek segítségre, majd később megbízott igazgatónak neveztek ki. Egy kedves barátom azt javasolta, hogy azokat a kollégákat vigyem magammal, akikkel elmennék táborozni. S szépen összeállt a tanári kar. A hit, az Isten áldása különösen jelen volt az életemben. Sokat segítettek a helyi papok: Sárközi Balázs atya, Papp Miklós atya, hogyan építkezzünk hitben, hogyan erősítsük a nevelőket a rekollekciós alkalmak által. Sokat tettek a hivatal dolgozói, a polgármester, az aljegyző és sorolhatnám még. Nagyon hálás vagyok a szülőknek, hogy bíztak bennünk, s ide íratták gyermekeiket, felejthetetlen élmény volt az első beiratkozás, az akkor még régi, kopott hittanteremben: mennyien jöttek! Aztán idővel éreztük, hogy szükség van a sávos oktatásra, majd felvetődött az igény, hogy a beiskolázáshoz elengedhetetlen lenne egy óvoda, amit már 2012-ben elkezdtünk szervezni. 2017-ben nyitotta meg az óvoda a kapuit, majd 2018. szeptember 1-én további egy óvodai csoporttal bővült az intézmény. Számos pályázat segített abban, hogy az oktatás színvonalát növeljük. 2012-ben létrehoztuk a Szent Mihály Iskola Alapítványt – mesélt az indulásról Gólya Györgyné.

– Miközben Budapesten a díjátadásra várakoztam, elérzékenyültem: óriási dolog, hogy a Nyírségből idáig jutottam! Már magát a jelölést is annyira megköszöntem, mintha megkaptam volna a díjat. Aztán amikor mondták a nevem, úgy éreztem, hogy egyszerre állt fel velem mindenki. A szüleim, akik nagyon büszkék voltak, mikor megkaptam a diplomámat, a nagymamám, aki mindig tanító néninek szánt, a biztos családi hátterem, amely nélkül ez az álom nem válhatott volna valóra, minden kolléga, minden egyházi és világi támogató, minden gyermek, akit valaha ismertem és tanítottam – mondja könnyes szemekkel, majd a közelgő nyugdíjas éveiről beszél.

Készül a nyugdíjra

– Van egy olyan ládám, amire az van írva, majd ha nyugdíjas leszek. Ebben sok olyan dolog van, amit azért kellett elengednem, mert az iskola miatt nem volt rá időm, ezeket előveszem majd és rendszerezem. Bizonyára találok majd köztük sok bepótolni való tevékenységet, s talán olyan civil szervezetet, közösségi teret, ahol szakértelmemmel tudom a fiatalabb generáció munkáját segíteni, de ez még a jövő titka – zárta gondolatait a kitüntetett intézményvezető.

Molnár Csilla

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában