Rangsor

2021.06.09. 16:06

Továbbra is a hatszáz legjobb intézmény között van a Debreceni Egyetem

Az országos listán pedig a második helyen áll.

Forrás: Illusztráció/Shutterstock

Fotó: Shutterstock

Továbbra is a világ legjobb 600 felsőoktatási intézménye között tartja számon a Debreceni Egyetemet a QS legfrissebb globális rangsorában. Az intézmény idén első alkalommal a Shanghai Ranking fizika és ökológia tudományterületi ranglistájára is felkerült.

Az 591-600. helyen szerepel a Debreceni Egyetem a neves angol rangsorkészítő Quacquarelli Symonds június 9-én publikált QS World University Rankings 2022 listáján, ezzel az egyetem a rangsorolt intézmények legjobb 46 százalékában van. Továbbra is őrzi második helyét a magyarországi egyetemek között – tájékoztatott a hirek.unideb.hu.

Az intézmény a korábbi évekhez hasonlóan a külföldi hallgatók arányában volt a legjobb – a 157. helyet szerezte meg globálisan – , emellett javított a munkaadók véleménye, valamint a külföldi oktatók aránya indikátorokban is. A londoni székhelyű Quacquarelli Symonds szakemberei 2004 óta készítik a felsőoktatási intézmények világrangsorát, melyre idén 93 ország 1673 felsőoktatási intézményéből 1300 – közte 145 új belépő – került fel.

A lista összeállításakor hat szempontot vesznek figyelembe: az oktatók és hallgatók aránya (20 %), a munkaadók véleménye (10 %), az intézményhez köthető tudományos munkák idézési gyakorisága (20 %), az akadémiai szféra megítélése (40 %), valamint a külföldi oktatók és hallgatók aránya (5-5 %).

A rangsor élén a Debreceni Egyetem tengerentúli partnere, az egyesült államokbeli Massachusetts Institute of Technology (MIT) végzett megelőzve az egyesült királysági University of Oxfordot és a szintén egyesült államokbeli Stanford University-t. Hazánkból kilenc intézmény került fel a listára, a Debreceni Egyetem mellett a Szegedi Tudományegyetem, az Eötvös Loránd Tudományegyetem és a Pécsi Tudományegyetem érte el a legjobb eredményt.

Új belépőként a Shanghai Ranking tematikus listáin

Fizikából a 301-400., míg ökológiából a 401-500. helyen debütált a Debreceni Egyetem a távol-keleti Shanghai Ranking legfrissebb tudományterületi listáin. Fizikából a nemzetközi együttműködések és a kutatás minősége, míg ökológiából a kutatási eredmények és a kutatások hatása indikátorokban érte el a legjobb eredményt a Debreceni Egyetem.

A Shanghai Ranking 2009-ben publikálta először a tudományos tantárgyak szerinti egyetemi világranglistákat. A továbbfejlesztett módszertan bevezetésével pedig 2017-ben jelent meg a Global Ranking of Academic Subjects (GRAS). A 2021-es GRAS természettudományok, mérnöki tudományok, élettudományok, orvostudományok és társadalomtudományok témakörökben összesen 54 tantárgyban hasonlítja össze a felsőoktatási intézményeket.

A 93 ország 4000 vizsgált egyeteméből végül több mint 1800 szerepel a rangsorban.

A GRAS rangsor számos objektív tudományos mutatót és harmadik féltől származó adatot használ az egyetemek teljesítményének mérésére az adott tantárgyakban: az 1. negyedév kutatási eredményét (Q1), a kutatás hatását (CNCI), a nemzetközi együttműködést (IC), a kutatás minőségét (TOP) és a nemzetközi tudományos díjakat (AWARD). A nemzetközi tudományos díjak indexe a Shanghai Ranking által 2017 óta végzett akadémiai kiválósági felmérésen (AES) alapul. 2021 februárjáig a világ vezető egyetemeinek több mint 1000 professzora vett részt a felmérésben.

A fizika rangsor élén az egyesült államokbeli Massachusetts Institute of Technology (MIT) áll, míg az ökológia listát az egyesült királysági University of Oxford vezeti.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában