Dicsőség

2021.06.10. 12:20

Több mint négy évtized munkájáért kapott elismerést a debreceni tanár

Apáczai Csere János-díjban részesült Szabó Gyula, az Epreskerti Általános Iskola igazgatója.

Forrás: Szabó Gyula-archív

Kásler Miklós minisztertől és Maruzsa Zoltán államtitkártól vehette át a rangos elismerést hétfőn Szabó Gyula. Az Apáczai Csere János-díjra a kollégái terjesztették fel a cívisvárosban ismert és elismert pedagógust. – Szabó Gyula tanár, iskolaalapító, intézményvezető, a Nemzeti Pedagóguskar alapító tagja, elnökségének tagja, a DMJV Önkormányzat Oktatási Bizottságának tagja, ezt megelőzően a rendszerváltozás óta elnöke, a Debreceni Tankerület Tanácsának tagja – sorolják kollégái az előterjesztésben a szerepvállalásait.

Pályafutása 46 évvel ezelőtt kezdődött; ha csak egyetlen mérföldkövet emelünk ki az elmúlt évtizedekből, az a jelenlegi iskolájának a létrehozása kell, hogy legyen. 1994-től alapítója és vezetője volt az akkor még mint a debreceni Fazekas Mihály Általános Iskola Epreskerti Tagintézményének, majd 2001-ben kapott fenntartói megbízást az önálló debreceni Epreskerti Általános Iskola vezetésére. Az újonnan létesült iskola tantestületének kialakítása, pedagógiai programjának megalkotása, a napi gyakorlat megszervezése újabb feladat elé állította.

Kollégái a felterjesztésben úgy fogalmaztak, szakmai fejlődését is folyamatos megújulás, innovatív pedagógiai szemlélet jellemzi.

Szabó Gyula szerint a nevelő-oktató munka feltétele a gyermekbe vetett szereteten alapuló hit. Nagy hangsúlyt fordít a gyermekek lelki elérésére, formálására. Vallja, hogy így könnyebben lehet végezni a nevelő-oktató munkát, és ezáltal a gyermekek sokkal nagyobb kedvet kapnak a tananyag elsajátításához is. A tanulókat mint egész embert akarja megismerni, nem csak az órai tudásuk alapján ítéli meg. A szakmai elismerés kapcsán felkerestük az iskolaigazgatót, aki megosztotta velünk érzéseit, gondolatait.

Nem egyszemélyes siker

– Mindenki örül annak, ha a munkáját elismerik. Bár az Apáczai Csere János-díj életműdíj, azért bízom abban: nagyon sok időm van hátra arra, hogy dolgozni és bizonyítani tudjak a szakmában. Ez az elismerés a pedagógiában eltöltött 45 évemnek egyfajta esszenciája, összetömörítése, s nyilván azt is mutatja, hogy ez nem egyszemélyes dolog – vallja Szabó Gyula. Mint mondta, mivel a pedagógus olyan színtéren van, ahol gyerekek, szülők, kollégák is vannak, ezért ha valaki elér valamit, az mindig összetett, soha nem egyszemélyes siker, köszönhető a tanítványoknak, a munkatársaknak és a családnak is.

KD

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában