Elsődleges cél a megelőzés

2021.06.03. 10:31

Szeméttelepnek használják a környezetet Debrecen határában

Az illegálisan elhelyezett hulladékok ellen lép fel kamerákkal a Nyírerdő Zrt.

Forrás: Nyírerdő Zrt.

Évről évre egyre több hulladékkupacot kell felszámolnia az Nyírerdő Zrt. munkatársainak az erdőkben. Nem tudni, egyesek miért használják szeméttelepnek a természetet, s kézre keríteni sem egyszerű őket, azonban kamerákkal igyekeznek leleplezni a szemetelőket. A IFKA Közhasznú Nonprofit Kft. pályázati támogatásának köszönhetően kamerákat helyez ki a Nyírerdő Zrt. Debrecen és Nyíregyháza környékén, melyek bármikor mobilizálhatóak.

– Jellemzően a szeméttel borított vagy korábban már megtisztított területek közelében lesznek az eszközök, megelőző jelleggel. További kamerák elhelyezése, illetve a meglévő eszközök áttelepítése is várható azokon a részeken, ahol illegális hulladék lerakását tapasztalják a kollégák – tájékoztatta lapunkat az erdészeti zrt. A társaság a telepített kamerák által megfigyelt területeken figyelmeztető táblákat helyez el.

A hulladékot szabálytalanul elhelyező személyek felkutatásában a felvételekkel kívánják segíteni a hatóságok munkáját, de alapvető és elsődleges cél a megelőzés.

Energia és pénz

Az erdőgazdaság számára évek óta komoly gondot jelent az erdőterületeken elhelyezett lakossági hulladék, mely mennyisége a tapasztalatok szerint évről évre növekszik. – Jellemzően kétféle módon történik szemetelés. Az egyik gyakori eset, amikor az erdőlátogatók például szalonnasütés során hagyják ott az esetenként meglepően nagy mennyiségű szemetet. Ilyenkor a közelben lévő erdei szemetesek a rendszeres ürítés ellenére sem tudják elnyelni az akár 15-20 fős csoport által hátrahagyott hulladékot, így a „maradék” gyakran az erdőben szanaszét hever. Ez kisebb tömeget jelent, de mivel az erdő forgalmas részeire jellemző, komoly esztétikai problémát okoz – tudatták.

Nagyobb tömeget képvisel a kevésbé látogatott helyen történő illegális hulladéklerakás, amikor egyik napról a másikra hatalmas mennyiségű, akár több köbméternyi szemetet hordanak ki az erdőbe.

A társaság közlése szerint ilyenkor a rossz kanapétól a használt televízióig szinte minden előfordul, ezeknek az eltakarítása jóval nagyobb energiát vesz igénybe. A szemét elszállítása nagy problémát és költséget jelent az erdőgazdaságnak.

KD

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában