eredményes program

2021.06.10. 20:08

Polgármesteri tapasztalatokat gyűjtött Gyopáros Alpár és Bodó Sándor Hajdú-Biharban

A Magyar Falu Program jelenéről, de még inkább a jövőről folytatott tájékoztató megbeszélést Gyopáros Alpár, a program kormányzati megbízottja és Bodó Sándor országgyűlési képviselő a térség polgármestereivel, a programban érintett szakemberekkel Tiszacsegén és Bárándon csütörtökön.

Fotós: KOVACS PETER

Fotós: KOVACS PETER

A bárándi tanácskozást követően Bodó Sándortól kértünk egy összegzést a tapasztaltakról.

– Az önkormányzatok már számos pályázatot beadtak, és van tapasztalatuk a Magyar falu Programban. A találkozón a tapasztalataikat és javaslataikat osztották meg velünk. Utóbbiak közé tartozik például, hogy kapjon támogatást az egységes buszmegállók kialakítása egy településen belül. Ez időszerű, hiszen több helyen már húsz évvel ezelőtt létesültek azok, és ha már cserélik, akkor az a jövőben legyen egységes, hiszen meghatározza a falu arculatát. De szóba jött például, hogy a vasútállomások környékét hogyan tudnánk rendbe tenni a Magyar Falu Programban. Felvetődött a temető digitalizáció is, ami a sírok megtalálását segítené. Ugyanakkor a korábbi igények közül továbbra is megvan a járdaépítés, az útépítés pedig örökzöld téma. Tiszacsegén mindezekhez hozzájött a Tiszához, a turisztikához kapcsolódó lehetőségek sorravétele. Például a vízi útvonallal kapcsolatos kikötői szolgáltatási lehetőségek. Az elhangzott javaslatok a következő évi pályázati kiírásban megjelenhetnek.

Népszerű a falusi CSOK

Gyopáros Alpár | Fotó: Kovács Péter

– Hamarosan lezárul az utolsó pályázati kiírásunk is az idei évben, az első döntések már június végén megszületnek – ezt már Gyopáros Alpár mondta a találkozó után megtartott sajtótájékoztatón. – A tizennégy pályázati kiírással összesen megközelítőleg 70 milliárd forint forrás áll a pályázók rendelkezésre. Erre jön még a falusi CSOK, aminek összegét nem tudjuk megbecsülni, hiszen az egy felülről nyitott kassza. Eddig 21 ezer családnak több mint 110 milliárd forintot fizettünk ki. Ez mutatja, hogy népszerű ez a támogatási forma. A polgármester úrtól tudom, hogy Báránd népességszáma az elmúlt időszakban drasztikusan csökkent. 15 éve még körülbelül 2700-an laktak itt, 2020-ban már kevesebben, mint 2500-an. Viszont az elmúlt egy évben a falusi CSOK lendületet adott, és minthogyha megállt volna a népességszám csökkenés.

Fotó: Kovács Péter

A kormánybiztos hangsúlyozta: évről évre több pénz van a Magyar Falu Program pályázati alapjában. Az idén 250 milliárd forintot meghaladó összeg. A 2019-ben indult a program, amely a falvakban lakók életminőségét igyekszik növelni. Ezek közé tartozik az orvosi műszerek beszerzése, az utak, a közintézmények épületeinek felújítása. Nagyon fontos alprogram a szolgálati lakások megépítése, illetve felújítása, fejlesztése, hiszen sok kis településen azért nem működik például az alapegészségügyi szolgáltatás, mert hiányzik a háziorvos vagy a védőnő, továbbá a pedagógusok számára is csábító lehet a szolgálati lakás. Mindezzel a helyben maradást, a falvak népességszámának növelését céloztuk meg.

Kovács Miklós, Báránd polgármestere elmondta: települése kommunális tevékenységhez kapcsolódó gépbeszerzésre, a sportegyesületet támogató mikrobusz vásárlásra, óvoda épületének felújítására, udvari játékok beszerzésére, továbbá utak felújítására nyert támogatást a Magyar falu Programban összesen mintegy 80 millió forint értékben. Ugyancsak e programban, de több száz millió forintból újult meg a 42-es főút bárándi átkelési szakasza. Erre az évre szolgálati lakás felújítását, valamint a temető infrastruktúrája színvonalának növelését célozzák meg.

Fotó: Kovács Péter

Ez lehetőség a falvaknak

Jakab Ádám, Hortobágy polgármestere is részt vett a bárándi megbeszélésen. Elmondta, hogy a Magyar Falu program tavalyi és idei helyi eredményeiről folyt a megbeszélés Gyopáros Alpár kormánybiztossal, illetve Bodó Sándor államtitkárral, a térség országgyűlési képviselőjével.

– Igazán remek évet zártunk és nagyon-nagyon szép eredmények vannak Hortobágyon is. Egy ízben próbálkoztunk orvosi eszközök beszerzésével, utána a közterület-karbantartó gépek vásárlásával, továbbá az óvoda felújításával. Ezek mind-mind olyan eredmények, amelyek egyébként a vidéki élő minőséget javítani tudják. A Magyar Falu Program nagyszerű lehetőség a kistelepülések fejlesztésére, az ott élők életszínvonalának emelésére – részletezte Jakab Ádám, hozzátéve, hogy ő maga ugyan nem tett javaslatot, a kollégái viszont igen, például pályázattechnikai témában.

Kovács Zsolt

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában