a megkerült pénztárca

2021.06.11. 14:44

Példaértékű az általános iskolások cselekedete

Egy tízéves kisfiúnak köszönhetően sértetlenül visszakerült a tulajdonosához a pénztárca.

Fotó: Hajdú-Bihar Megyei Rendőr-főkapitányság

Különleges elismerésben részesült, nem mindennapi cselekedetéért egy debreceni kisdiák. A tízéves fiú csütörtökön reggel iskolába menet a Széna téren talált egy pénztárcát, amiben a személyi okmányok mellett mintegy harmincezer forint készpénz is volt. A fiú az iskolába érve eldicsekedett a talált tárggyal az osztálytársai előtt, és a közösséggel együtt végül arra a döntésre jutottak: ahelyett hogy zsebre tennék, becsületesen – tanáraik segítségével – visszajuttatják azt annak jogos tulajdonosához.

Fotó: Hajdú-Bihar Megyei Rendőr-főkapitányság

– Rendkívül példaértékűen jártak el a gyerekek. Becsületes döntést hoztak a tagintézményünk 4. osztályos tanulói, és erre méltán büszkék lehetnek – mondta el lapunknak Piros Zoltán, a debreceni Kinizsi Általános Iskola intézményvezetője. – A gyerekek arra az elhatározásra jutottak, hogy az esetről értesíteni kell a felnőtteket. Szóltak az osztályfőnöküknek a talált pénztárcáról, amiben szerencsére személyi okmányok is voltak, így a rendőrség emberei már könnyen be tudták azonosítani a tulajdonosát.

„A megtaláló mindenképpen a történet hőse, de azt gondolom, hogy az egész osztályközösség dicséretet érdemel.”

Ennek az intézménynek egy éve vagyok a vezetője, és elmondhatom, hogy ehhez hasonló mértékű jó cselekedet eddig még nem történt az iskolánkban – tette hozzá.

Példa a jövőben is

Ha mi magunk jót cselekszünk, ha helyesen döntünk, akkor velünk is becsületes és jó dolgok fognak megtörténni – ezzel a konklúzióval zárták a gyerekek az intézményvezetővel folytatott beszélgetésüket. – Mindannyian egyetértettek a becsületesség fontosságát illetően, és most tiszta lelkiismerettel fürdőzhetnek az elismerésekben. A pedagógusok nemcsak oktatnak, hanem nevelnek is. Ilyen módon rendkívül fontos, hogy a szakmát képviselők a tananyagon felül az emberi értékeket is átadják a gyerekeknek. Ebben az intézményünkben, ami tagintézményünk sok hátrányos és halmozottan hátrányos helyzetben élő diák tanul, így számunkra kiemelten fontos az érzékenyítés. A gyerekeknek az iskola a nyugalom szigete, ahol nap, mint nap pozitív impulzusokat kaphatnak. Ez az eset most visszaigazolás a fiatalok számára arról az értékrendről, amit korábban csak szóban hallottak a tanáraiktól. Ha értéket adunk, akkor értéket kapunk, ezt a tanulságot magukkal vihetik a gyerekek a jövőben – mondta.

A felelősségteljes nebuló nemcsak a tanáraitól és diáktársaitól, de a megyei rendőrségtől is kapott elismerést a becsületes tettéért.

BBI

Kapcsolódó cikk:

https://haon.hu/kek-hirek/helyi-kek-hirek/iskolaba-menet-talalt-egy-penztarcat-a-kisfiu-az-osztalyfonoke-segitsegevel-ertesitettek-a-rendorseget-5358221/

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában