Új jövevények

2021.06.03. 09:58

Négy apró tollassal bővült a kék pávák családja

Eseménydúsan telt a tavasz a Debreceni Állatkertben, a szezonális bébibumm a pávacsapatot sem kerülte el.

Fotó: Debreceni Állatkert

Huszonnyolc nap kelés után május 7-én négy fióka bújt ki a kék pávák tojásaiból a Nagyerdő fái alatt. Az egyelőre ismeretlen nemű apróságokat anyjuk neveli a kulisszák mögött. Szépen cseperednek, így a remények szerint a nyár végére már a látogatók előtt is bemutatkozhatnak – adta hírül portálunknak a Nagyerdei Kultúrpark Nonprofit Kft. ügyvezető igazgatója.

Fotó: Debreceni Állatkert

A fácánfélék családjába tartozó kék vagy indiai páva (Pavo cristatus) az indiai szubkontinens és Srí Lanka erdős területein őshonos. A faj ikonikus külső jegye a hímek átlagosan kétszáz színpompás farokfedő tollból álló uszálya, amelynek kitárásával 2-3 éves koruktól kezdve versengenek a barna-fehér színezetű tojók kegyeiért. Különleges szépsége és a farokfedő tollain található mintázatok, az úgynevezett pávaszemek miatt a hindu vallásban szent állatként tisztelik, emellett csaknem fél évszázada India egyik nemzeti jelképe. Európába Nagy Sándor hódításai nyomán került, mára pedig világszerte elterjedt díszmadár és háziállat.

Fotó: Debreceni Állatkert

Bár eredeti élőhelyén a törvény és a helyi kultúrában betöltött szerepe egyaránt védi, állománya pedig egyelőre népes, a húsáért való illegális vadászata folyamatos problémát jelent, így a faj szerepel a Természetvédelmi Világszövetség (IUCN) Vörös Listáján. A Debreceni Állatkertben a kék pávák mellett azok természetes színmutációjával, a fehér pávával is találkozhatnak a látogatók.

Kapcsolódó cikkek:

https://haon.hu/kozelet/helyi-kozelet/ujabb-gyermekaldas-a-debreceni-allatkert-parlagi-szamarmeneseben-5314573/

https://haon.hu/kozelet/helyi-kozelet/emufiokak-cseperednek-a-debreceni-allatkertben-5289607/

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában