Oktatás

2021.06.04. 21:28

Múltidézéssel egybekötött pedagógusnapot tartottak Tégláson

Hatalmas fejlődésen ment keresztül a város köznevelése, közoktatása.

A pedagógusnap a városban az idén is hagyományosan az Ujlaki István emléktábla koszorúzásával kezdődött. Az ünnepség a járvány miatt intézményenként külön zajlott. A Bárczay Anna Városi Óvodában a fenntartó nevében Szabó Csaba polgármester köszöntötte a kollektívát, megemlékezve arról, hogy 1845-ben nyitották meg Tégláson a megye harmadik óvodáját. 174 évvel ezelőtt már több mint 100 gyerek járt itt óvodába. Gróf Bek Pálné Bárczay Anna és Bárczay Zsuzsanna földbirtokosok adományából mára egy országosan elismert, sikeres óvoda működik, ahol erős közösség, folyamatosan megújulni képes, felkészült pedagógusok dolgoznak. Szabó Csaba hangsúlyozta, hogy az óvoda névadója talán nem is gondolta, hogy mára háromszor annyi gyermek fejlődik ezen a helyen, és ez a létszám várhatóan tovább fog növekedni.

Pedagógusnapon adták át Téglás város pedagógiai díját, amit az idén az óvodapedagógusok közül Bacskóné Csobán Mónika kapott.

Elismerés a tanároknak

A II. Rákóczi Ferenc Magyar-Angol Két Tanítási Nyelvű Baptista Általános Iskola és AMI Úttörő utcai épületében folytatódott a pedagógusnapi köszöntés. Téglás városának pedagógiai díját idén az iskola pedagógusai közül Vámosi István néptánc tanár kapta. Majoros Lászlóné igazgatóhelyettes a 40 éves pedagógiai munkájának elismeréséért nyugállományba vonulása alkalmából a Téglásért díszoklevelet vehette át.

Szabó Csaba ünnepi köszöntőjében kiemelte, soha nem szabad elfelejtenünk, ha erős közösséget alkotunk, ha keményen dolgozunk, akkor annak mindig lesz eredménye. Megemlékezett arról, hogy nem volt könnyű dolga őseinknek sem, amikor kereken 400 éve elkezdődött az oktatás Tégláson. I. Rákóczi György fejedelem 1621-ben a hajdúkkal együtt egy papot is ide telepített, ő volt az első tanítója a kicsi falunak. Ekkor nem volt sem imaház, sem szervezett egyházközség, a tanítás az itt élő emberek házainál történt. Elkezdődött az a folyamat, ami napjainkra egy sikeres és nagy iskola működéséhez vezetett. 400 évvel ezelőtt senki nem gondolta, hogy ma négy első osztályt indíthatnak, hogy az iskolában több mint 600 gyerek tanul.

Kerekes-Bíró Éva

Borítókép: Szabó Csaba polgármester, Majoros Lászlóné igazgatóhelyettes, Vámosi István néptánc tanár, Szilágyi József László jegyző

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában