Bölcsődeként is működött

2021.06.14. 15:42

Megújult a debreceni Sesztina-villa

A kertben domborművet is avattak.

A Sesztina Villa és dombormű átadása

Forrás: Kovács Péter

Fotó: KOVACS PETER

Sesztina-Nagybákay Jenő emlékére a Sesztina-villa kertjében domborművet avatott a Debreceni Egyetem, a Hajdú-Bihar Megyei Kereskedelmi és Iparkamara és a Debreceni Rotary Club. Sesztina Jenő Debrecen egyik legsikeresebb vaskereskedője, a kultúra bőkezű mecénása, számos szervezet alapítója és elnöke, helyi gyárak létesítésének elősegítője és támogatója volt.

Fotó: Kovács Péter

Dr. Bács Zoltán, a Debreceni Egyetem kancellárja köszöntőjében hangsúlyozta Sesztina Jenő Debrecen életében és a város fejlődésében betöltött szerepét, majd kitért arra, hogy üzletemberként mekkora figyelmet fordított a közösségi életre is. A Debreceni Egyetem kezelésében lévő villában 2012-ig bölcsőde működött. A felújított épületet hivatalosan hétfőtől veszik ismét használatba, az egyetem nemzetközi irodája várja itt a hallgatókat.

Fotó: Kovács Péter

– Egy olyan emberre emlékezünk, aki áldozatos munkájával, elkötelezettségével, szakmai felkészültségével máig példaértékű mindannyiunk számára – fogalmazott beszédében Miklóssy Ferenc, a Hajdú-Bihar Megyei Kereskedelmi és Iparkamara elnöke.

Debrecen elismert polgáraként, Sesztina Jenő élen járt az adományozásban, tevékenységét a legfelsőbb helyeken is elismeréssel fogadták. – A Rotary Club alapítójaként olyan nemzetközi kapcsolatrendszert épített ki, amely többek között lehetővé tette, hogy hátrányos helyzetű gyerekeken segíthessünk – emelte ki Csiszár Mihály, a Debreceni Rotary Club elnöke. Győrfi Lajos szobrászművész alkotását a hajdani vállalkozó örökösei leplezték le. Cserháti Lászlóné Nagybákay Krisztina, a mecénás örökbefogadott fiának unokája, a Sesztina család nevében mondott köszönetet a villa felújításáért és méltó módon való használatáért.

Fotó: Kovács Péter

Berényi Viktória

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában